Vegansk mat på julbordet

Allt fler vill se mer grönsaker på julbordet.

På de flesta julbord finns många klassiska julrätter. Men det har blivit populärare att ha vegetariska eller veganska alternativ också.

 

Många tycker att julmat och julbord är en viktig del av julen, och alla har sina egna favoriter. Några av favoriterna som ligger i topp är skinka, Janssons frestelse och sill.

 

De traditionella maträtterna är allra populärast på julbordet, och helst ska de vara hemlagade. Men det är allt fler svenskar som vill ha vegetariska och veganska alternativ på sitt julbord.

 

– Vi kan till exempel se vegetarisk prinskorv eller julmust med lakritssmak. Man tar det som alla vill ha, men man ger det en liten twist. Det är inget som försvinner, men långsamt tillför man saker till julborden, säger Daniel Emilson, som är press-och mediechef för Livsmedelföretagen, till SVT Nyheter.

 

Veckans fördjupning: Julmat

 

Vad är julbord?

 

I dag är det vanligt att under julen duka upp flera olika sorters rätter. Det kallas för julbord. De äldsta rätterna på julbordet fanns redan på 1800-talet, som till exempel lutfisk, julkorv och gröt. Sedan dess har allt fler maträtter kommit till och gjort julbordet till en salig blandning. Bland nykomlingarna finns de folkkära köttbullarna. De hamnade inte på julbordet förrän på 1970-talet.

 

Ett bord som är uppdukat med mångao olika maträtter. Det finns till exempel köttbullar, ägg och skinka.

 

Julbordets historia

Julbordet har sina rötter i en tradition från vikingarnas tid som kallades för midvinterblot. Ordet blot betyder att offra något till gudarna och var en del av den fornnordiska religionen. Vid midvinterblotet offrades djur som sedan alla åt av, och de drack något som kallades för offeröl. Men de maträtter som finns på julbordet idag är inte så lika de rätter som man åt på vikingatiden.

 

Två händer som sträcker fram sin bägare och skålar.
Bild: shutterstock.com/Piotr Piatrouski

 

Julskinkans historia

 

Julskinkan är en av de populäraste delarna på det svenska julbordet. Men att äta skinka är en ganska ny tradition. Förr i tiden sparade man skinkan till senare på vintern eftersom det var en så fin köttbit. Istället åt man ofta grishuvud på jul.

 

En julskinka ligger upplagd på en tallrik. Det är skuret några skivor av skinkan. På fatet runt skinkan är det grenar med bär och apelsinskivor.
Bild: shutterstock.com/gkrphoto

 

Vem var Jansson?

 

Janssons frestelse är en annan klassiker på julbordet. Det är en potatisgratäng med ansjovis, som är en sorts fisk. Det är omtvistat varifrån gratängen har fått sin namn. En del säger att det är efter en film med samma namn som kom på 1920-talet. Andra säger att det är efter den kända operasångaren Per Adolf Janzon. Han levde på 1800-talet och gillade att bjuda på just ansjovisgratäng.

 

En närbild på en jansson frestelse. Det är en gratäng där potatisen är riven i strimlor och sen lagad i ugnen.
Bild: Erik Forsberg/wikimedia commons.

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!

 

 

 

 

 

Källa och licens till bild med Janssons frestelse.

Nu är det snart jul.
Under julen äter många julmat.
Julmaten hittar man på julbordet.

 

På julbordet finns det ofta samma rätter.
Det är tradition.

 

Några av rätterna som alltid finns
är skinka, Jansson frestelse och sill.
De rätterna är också favorit hos många.

 

 

Men nuförtiden vill många människor
också se andra saker på julbordet.
Många vill ha vegetarisk mat också.

 

Veckans fördjupning: Julmat

 

Vad är julbord?

 

Under julen dukar vi upp julbord.
Det är ett bord fyllt med
många olika maträtter.

 

Maträtterna på julbordet
är olika gamla.
Vissa av rätterna har funnits på julbordet
i mer än 100 år.
Ett exempel är gröt.

 

Andra rätter är nyare.
Ett exempel är köttbullarna.
De har bara funnits på julbordet i 50 år.

 

Ett bord som är uppdukat med mångao olika maträtter. Det finns till exempel köttbullar, ägg och skinka.

 

Julbordets ursprung

 

Under vikingatiden hade vikingarna
fest mitt i vintern.
Det kallades midvinterblot.

 

“Blot” betyder att offra något.
Vikingarna offrade djur.
Sedan åt de upp djuren.
De drack också öl.

 

Midvinterbloten är början
till vårt julbord.
Men i dag ser julbordet väldigt annorlunda ut
jämfört med vad vikingarna åt.

 

Två händer som sträcker fram sin bägare och skålar.

 

Julskinkans historia

 

Många personer gillar julskinkan
allra mest på julbordet.
Men julskinkan är en ganska ny tradition.
Förr i tiden åt alla grishuvud på jul istället.

 

En julskinka ligger upplagd på en tallrik. Det är skuret några skivor av skinkan. På fatet runt skinkan är det grenar med bär och apelsinskivor.
Bild: shutterstock.com/gkrphoto

 

Vem var Jansson?

 

Janssons frestelse är
en annan maträtt på julbordet.
Det är en potatisgratäng.
Gratängen är fylld med ansjovis.
Det är en sorts fisk.

 

Ingen vet exakt varifrån
namnet “Jansson” har kommit.
En del tror att det kom från en film.

 

Andra tror att det kom från en operasångare.
Han hette Per Adolf Janzon.
Han gillade gratäng med ansjovis i.

 

En närbild på en jansson frestelse. Det är en gratäng där potatisen är riven i strimlor och sen lagad i ugnen.
Bild: Erik Forsberg/wikimedia commons.

 

Varje vecka ger vi en ledtråd till vad Veckans fördjupning ska handla om. Lös rebusen för att få reda på ledtråden!