Marvinter
Illustration: Arslan Tursic

Missa inte årets julkalendrar!

Julkalendrarna på radio och på TV sände sina första avsnitt i fredags. I år är det fantasy och sci-fi som gäller.

Marvinter heter Radio-julkalendern som går på P4 klockan 6.50 och 18.35 på vardagar, 09:50 och 13:03 på helgerna. Sagan handlar om 9-åriga Hugo som har märkliga krafter som visar sig när han blir upprörd. Efter att Hugo skadat en klasskamrat av misstag, åker han med sin farmor norrut och djupt in i skogen. Där ska de fira jul och ta det lugnt. Men på pensionatet de ska bo träffar de både väsen och märkliga varelser som inte alls skapar det lugn som farmor hade lovat.

I rollerna hör vi bland andra: Elis Lindsten, Emma Broomé, Josefin Ljungman och Fredde Granberg.

Årets TV-julkalender heter Jakten på tidskristallen och är ett rymdäventyr. Asrin, Lima och Max är tre barn som får gå på skolan Framtidsakademin på grund av sina unika egenskaper. De blir uttagna till professor Styregaards hemliga rädda-världen-projekt som innebär en resa genom tid och universum. Det är dock svårare att resa genom portalen än professorn trodde och världens framtid vilar på barnens axlar.

MiniBladets kändisar i december månad är skådespelarna som gör rollerna Max och Asrin. Följ med bakom inspelningarna och karaktärerna och läs intervjuerna som släpps varje lördag på minibladet.se under fliken Kändis.

Vardagar klockan 7.15 och 18.45 sänds avsnitten på Svt, under helgerna sänds de klockan 8.45 och 18.45.

I rollerna ser vi bland andra: Eva Rydberg, Monna Orraryd, Vincent Wettergren, Naima Palmaer, Rikard Wolff, Felice Jankell, Julia Ragnarstam, Kodjo Akolor, Klas Wiljergård, Fredrik Granberg, Sissela Benn, David Wiberg, Bianca Kronlöf, Erik Johansson, Björn Gustafson, Per Andersson, Angelika Prick och Anton Lundqvist.

Manus och regi: Oskar Mellander och Tord Danielsson.

Vill du läsa mer om julkalendrarna, gå in på svt.se och sverigesradio.se.

Fler Tips!