En fästing på ett grönt blad. Fästingen är svart och röd.Vår, värme och fästingar

Dagarna har blivit längre och på flera håll i Sverige har värmen hälsat på. Men de härliga sommarkänningarna innebär vissa mindre trevliga saker: fästingar med TBE.

TBE är ett virus som kan leda till hjärninflammation. Vissa drabbas knappt, andra blir svårt sjuka och får besvärliga men.

Borrelia är en annan bakterieinfektion som fästingarna smittar oss med. Borrelia kan vi dock oftast skydda oss mot genom att avlägsna fästingen inom det första dygnet, medan TBE överförs så snart fästingen bitit. Däremot går det att vaccinera sig mot TBE.

Barn kan vaccineras mot TBE från att de är ett år gamla. Med tre sprutor det första året får de ett grundskydd som därefter ska fyllas på vart tredje eller vart femte år. Fråga din vårdcentral om din specifika situation.

TBE-vaccin är frivilligt och görs på egen hand, men antalet registrerade fall där TBE-smitta lett till hjärninflammation har ökat de senaste åren. Smittoriskområdena är fortfarande främst Mellan- och Sydsverige, men områdena breddas allt mer.

Läs mer om den härliga fästingsäsongen i vår fördjupning på MiniBladet.se under fliken För vuxna.

Fler Tips!