“Vi är besatta av våra mobiler”

Bild på författaren Anders Hansen.
Anders Hansen har skrivit ny bok om hjärnan. Foto: Stefan Tell

“Vi är besatta av våra mobiler”

 

Anders Hansen, författaren bakom Hjärnstark, har skrivit en ny bok om hjärnan: Skärmhjärnan.

 

Omslag till boken Skärmhjärnan av Anders Hansen.

År 2017 kom en undersökning av svenskarnas internetvanor. “Det förvånar väl ingen att den visade att vi är besatta av våra mobiler”, skriver Anders Hansen i kapitlet Vad gör skärmarna med våra barn och ungdomar? i boken Skärmhjärnan.

 

Hansen inleder med att skriva att människan aldrig i vår historia förändrat vårt beteende så snabbt som under de senaste decennierna. Förändringen består inte bara i våra nya digitala vanor. Den består även av en ny form av stress, och att vi sover och rör på oss mindre. “Allt detta innebär att hjärnan befinner sig i en okänd värld.” Det är den okända världen och hur den påverkar våra hjärnor som Hansen reder ut i sin nya bok.

 

Om våra digitala vanor orsakar stress i våra överbelastade hjärnor, så kan den här boken vid en första anblick kanske skapa ännu större stress. Att behöva skära ner på något som vi har blivit beroende av är inte kul. Speciellt inte om det är skärmtid som ens barn skattar allra högst och som har blivit hårdvaluta i konfliktsituationer. Kunskap är dock makt. Och förhoppningsvis kan den kunskap som Hansen presenterar bidra till lösningar och större välmående i våra liv.

 

Nanna Salemark

2019-03-30

Fler Tips!