Reporterskola

Sydsvenskan: Dansa serbisk folkdans och få nya vänner

Mira Lodell berättar om serbilsk folkdans. Bild från Wikipedia

KSF är en serbisk folkdans där man dansar olika slags danser, inte som hip hop eller streetdance det är mer att man dansar serbiska nationaldanser.

 

Det är måndag kväll kl 6, jag börjar förbereda mig och ska promenerar till dansen. Hemifrån dit tar det ca 5 min att gå, dansen ligger vid Willy:s. När jag är där så träffar jag mina vänner och klär på mig mina skor och kläder. Medans vi väntar på dansläraren så leker jag och mina tjejkompisar pet. När läraren kommer så ställer vi upp i en viss ordning och startar med uppvärmning.

 

-Ibland är det svårt att förstå vad han menar för han pratar serbiska, men jag försöker följa hans steg, kommenterar Lina som inte heller förstår serbiska så bra.

 

Serbiska traditioner

 

När man dansar serbisk folkdans så har man på sig en viss look.m Skorna man har på sig kallas “opanake” och är gjorda av trä och läder. Alla kläder är handsydda och man har en blus som är vit. Man måste ta med sig egna kalas strumpor och man har även ett skärp som sitter superhårt.- Jag tycker om kläderna säger Nikkie. Nikkie är 15 år gammal och hon har dansat sen hon var fyra år gammal. Det blir sammanlagt 11 år . -Hela familjen har gått på serbisk folkdans, berättar Nikkie.

 

Hur dansar man serbisk folkdans?

 

När man dansar serbisk folkdans så håller man varandra i händerna eller så håller tjejerna händerna på midjan och killarna håller händerna bakom ryggen. Det är väldigt sällan att man är i par fast man brukar vara i cirklar eller i en oval. Det finns olika grupper som lilla gruppen, mellan gruppen och stora gruppen. Musiken man dansar till är t.ex Sindjelic.Folkdans. i musiken så spelar man dragspel eller flöjt och i vissa danser så sjunger man lite.

-Jag tycker att det är kul att dansa till alla låtar, säger Nikkie.

 

Jag och Tea, Marina, Lina, Nikkie har precis slutat och alla är trötta i benen. I dag har vi tur för så är det nån som bjuder oss på lite frukt och vatten och popcorn. Efter vi har ätit lite popcorn och frukt och druckit vatten så börjar vi leka pet och så kör vi en musical.ly.

 

Lina säger att det inte bara är att dansa det är också bra att få nya vänner.

 

 

Text av Mira Lodell