Reporterskola

Sörmland: Fritidshemmens dag

En person med grå munkjacka ler in i kameran.

Simon Karlsson tycker det är roligt att jobba på fritids. Foto: Edit Landqvist

Fritidshemmens dag firas alltid den andra tisdagen i maj. Fritids började 1887. Då kallades det för arbetsstugor. I arbetsstugorna fick fattiga barn göra läxor och handarbete. Nuförtiden är man ute och leker mycket istället för att arbeta på fritids.

 

Det var Sveriges Fritidspedagogers Förening som kom på Fritidshemmens dag. Man har firat dagen sedan 1987. Fritidshemmens dag kan man fira på olika sätt. Alla fritids firar inte dagen på samma sätt. Till exempel kan man fira med ballonger, teater, ansiktsmålning, stövelkastning och mycket mer.

 

Vi har intervjuat Simon Karlsson som jobbar på fritids. Han tycker det är jätteroligt att jobba på fritids, för att man får vara lite mer friare än i skolan och man får göra roliga saker. På Simons fritids brukar de fira på ett särskilt sätt.

 

– Vi brukar bjuda in föräldrarna till en brännbollsmatch mot alla barn och personal på fritids, säger Simon.

 

Han tycker att fritids är viktigt för att det är viktigt att barn har någonstans att vara när föräldrarna jobbar. Han säger att man lär sig leka mer när man är på fritids. Han tycker det är viktigt att man får träna på att leka och vara tillsammans med andra barn och vuxna.

 

– Jag tycker det är kul på fritids för man rör på sig mer där än i skolan. Man är ute och leker mycket, säger Simon.

 

Av: Edit Landqvist och Tim Lind 4d på Forssjö skola i Katrineholm.