Reporterskola

VK: Umeå har en klättervägg i världsklass

Magnus Eriksson

Magnus Eriksson Brändström framför den färgglada övningsväggen.

Sveriges tredje största klättervägg finns på IKSU sport i Umeå. Den blev klar i höstas och kan ta emot cirka 3 500 personer i veckan.

Intresset är mycket stort och många står i kö för att få börja klättra. Väggen är hela 17 meter hög och den totala ytan är 1800 kvadratmeter. Byggnaden är den enda i Norden som från grunden byggts just speciellt för klättring. Väggen är tänkt att passa både nybörjare och proffs och olika åldrar, därför finns det leder med många olika svårighetsgrader. Det finns cirka 250-300 olika leder. Det finns även lägre väggar att klättra på där man inte behöver säkra sig med rep, den formen av klättring kallas bouldering.

Foto på en av klätterväggarna.
17 meter hög. Nästan svårt att greppa.

Klätterväggen har kostat ca 60 miljoner och är en av Sveriges modernaste. Klätterväggen har cirka 20 000-25 000 grepp med massa olika former och färger. Magnus Eriksson Brändström som är klättringskoordinator på IKSU berättar att intresset är mycket stort och att klättrare från hela Sverige besöker väggen. Det kommer även att hållas tävlingar där, man skulle till och med kunna hålla Olympiska spelen i framtiden eftersom den håller den standarden som krävs för det.

Magnus som själv klättrar säger att jobbet som koordinator är hans drömjobb. Han tycker personligen repklättring är roligast och berättar att det finns totalt två kilometer rep på IKSU:s klättervägg.

Text och foto: Maja Brännström, 5a, Storsjöskolan, Umeå