Reporterskola

Sörmland: Världsmiljödagen

En illustrerad bild på jorden som ligger mellan två gröna blad.

FN tog initiativ till Världsmiljödagen för att få människor att ta hand om vår miljö och vår planet bättre.

Världsmiljödagen skapades av FN 1972 och den firas den 5 juni. När man firar den kan man till exempel försöka att inte åka så mycket bil.

 

Linda Alderbert jobbar som Katrineholms kommuns miljöstrateg.Vi har intervjuat henne om världsmiljödagen. Linda är ganska ny på sitt jobb och inte vet riktigt hur Katrineholm firat de andra åren, men hon tycker det är viktigt att vi bryr oss om miljön. Hon berättar att vi människor har gjort en massa saker som vi inte har förstått är dåligt för miljön och därför står vi nu inför en massa utmaningar som till exempel klimatförändringen, och en massa andra saker som det är viktigt att vi jobbar med.

 

Vi frågade Linda vad Katrineholms kommun gör för miljön.

 

– Vi gör mycket. Vi har fyra olika fokusområden som vi jobbar med. Klimatförändring och levande vattendrag är två av dem. Vi håller just nu på att titta på vad det finns för kemikalier i Katrineholm.

 

Linda berättar att alla kan hjälpa till med miljön. Hemma kan man till exempel släcka lampor och stänga av allt onödigt som drar energi. Man kan också försöka återanvända så mycket som möjligt.

 

Vad skulle hända ifall alla kastade skräp på marken?

 

– Det skulle bli ganska otrevligt och kommunen skulle få anställa fler som städade och de skulle behöva städa efter alla som har skräpat ner på skolor och i naturen.

 

Vad brukar du göra på ditt jobb?

 

– Jag arbetar med miljöfrågor. Idag så var jag på Lövåsen och inventerade kemikalier.

De två skolelever som skrivit reportaget sitter vid skrivbordet i klassrummet med två skärmar framför sig.
Felix Jakobsson och Oskar Johansson på Forssjö skola uppmärksammar Världsmiljödagen. Foto: Sofia Norén Berglund

Är det viktigt att fira världsmiljödagen?

 

– Ja, ja det är det. Jag skulle egentligen vilja göra något stort firande, för miljön är ju jätteviktig. Och på världsmiljödagen ska man ju få människor att försöka bry sig lite mer om miljön, säger Linda.

 

Brukar du göra något speciellt på den dagen?

 

– Nej jag brukar inte fira den dagen något extra.

 

Vilket land bryr sig mest om miljön enligt dig?

 

– Oj jag kan inte säga Sverige, vi gör ett bra jobb men vi kan bli bättre. Jag tror att Tyskland är bra på att ta hand om miljön.

 

Vilket land bryr sig minst om miljön enligt dig?

 

– Jag tror det är USA för de har en president som kan göra så mycket, men inte gör så mycket åt miljön och därför tycker jag att USA är det land som bryr sig minst om miljön, avslutar Linda.

 

Av Felix Jakobsson & Oskar Johansson, klass 4d i Forssjö skola i Katrineholm.