Terrordådet i Paris

Människor samlas på Paris gator för att visa sitt stöd.

Frankrike drabbades i veckan av ett hemskt terrordåd. Flera människor dog. I dag reser statsminister Stefan Löfven till Paris för att visa sitt stöd.

 

Flaggorna i Frankrike har varit hissade på halvstång. Det var tre dagars landssorg efter det hemska och ovanliga terrordådet i Paris. Många har lagt pennor och teckningar där attacken var. De gör det för att visa att alla ska få skriva, rita och säga vad de vill. Alltså det som kallas yttrandefrihet.

 

Stefan Löfven har sagt att vi måste stå upp för demokratin. Flera av Europas ledare och ministrar ska samlas i Paris. De ska vara med i ett sorgetåg. De kommer även diskutera hur vi kan bekämpa terrorism. Det blir även tema för nästa möte mellan EU:s statsministrar.

 

Många säger att terrordådet i Paris är det värsta i Europa på länge. En del tycker att vi ska sluta med satir, att skämta med till exempel religioner. “Men det vore att ge upp just de friheter och rättigheter miljoner människor över hela världen varje dag kämpar för”, skriver Anders Lindberg i Aftonbladet.

 

Har du frågor om terrordådet i Paris? Prata gärna med en vuxen.

 

Detta har hänt

  • Terrordådet var i Paris i onsdags. Paris är Frankrikes huvudstad. Det hemska och mycket ovanliga terrordådet var mot en tidning som heter Charlie Hebdos. Flera personer sköts ihjäl.

 

  • Tidningen Charlie Hebdos innehåller satir. Satir är till exempel teckningar som skämtar om olika händelser eller kändisar.

 

  • Polisen tror att männen som sköt var arga över teckningar i tidningen. Så arga att de bestämde sig för att skjuta människor på tidningen. Flera av de som jobbade på tidningen dog. Polisen jagade gärningsmännen i flera dagar. Under jakten skadades flera människor och terroristerna omringades.

 

Foto: Valentina Calà Licens

 

Denna artikel finns bara på medelsvår nivå.

 

Foto: Valentina Calà Licens