Vem gör den fiffigaste semlan?

Fakta

  • En semla, även kallad fettisdagsbulle är ett slags bulle eller bakelse. Den är gjord av ljust vetebröd med mandelmassa och grädde. Ibland även med vaniljkräm.
  • För många i Sverige är det tradition att äta semla på fettisdagen.
  • Namnet fettisdag är bildat av “fet” och ”tisdag”.
  • Från början åts semlor bara på fettisdagen, under fastan före påsk. Men i dag kan man i princip köpa semlor året runt. Vanligast är de mellan december fram till påsk.
  • I år infaller fettistisdagen den 17 februari.
  • I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor.

Fettisdagen närmar sig. På fettisdagen äter vi semlor. Det är en svensk bakelse. Men hur ska en semla se ut egentligen? Flera personer utmanar bilden av semlan med grädde och mandelmassa mellan två skivor vetebröd. Stockholmare gör semlor i wraps. I Trollhättan gör de korv med bröd-semlor. Göteborgare gör en segelbåtssemla.

 

Hur vill du ha din semla? Petra Villani har en semmeltävling. Skicka in ditt förslag på hur du vill att din semla ska se ut här. Eller mejla ditt förslag till petra.villani@sydsvenskan.se.

 

Petra kommer provbaka de två bästa idéerna. Hon kommer också fota semlorna och skriva recepten på sin blogg. Kanske är det du som går till bakhistorien? Sista dag att skicka in ditt förslag är 31 januari.

 

Bildlicens: CC0 Public Domain / FAQ

Fakta

  • En semla, även kallad fettisdagsbulle är ett slags bulle eller bakelse. Den är gjord av ljust vetebröd med mandelmassa och grädde. Ibland även med vaniljkräm.
  • För många i Sverige är det tradition att äta semla på fettisdagen.
  • Namnet fettisdag är bildat av “fet” och ”tisdag”.
  • Från början åts semlor bara på fettisdagen, under fastan före påsk. Men i dag kan man i princip köpa semlor året runt. Vanligast är de mellan december fram till påsk.
  • I år infaller fettistisdagen den 17 februari.
  • I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor.

Fettisdagen närmar sig.
På fettisdagen äter vi semlor.
Det är en svensk bakelse.
Men hur ska en semla se ut egentligen?

 

Flera personer utmanar den traditionella semlan.
Den som har grädde och mandelmassa mellan två skivor vetebröd.
Stockholmare gör semlor i wraps.
I Trollhättan gör de korv med bröd-semlor.
Göteborgare gör en segelbåtssemla.

 

Hur vill du ha din semla? Petra Villani har en semmeltävling.

 

Skicka in ditt förslag på hur du vill att din semla ska se här.

 

Eller mejla ditt förslag till petra.villani@sydsvenskan.se.

 

Petra kommer provbaka de två bästa idéerna.
Hon kommer också fota semlorna och skriva recepten på sin blogg.
Kanske är det du som går till bakhistorien?
Sista dag att skicka in ditt förslag är 31 januari.

 

Bildlicens: CC0 Public Domain / FAQ