Kritiserat möte i fotboll

Irans flagga.

Sverige vann över Iran i fotboll. Det var en träningsmatch. Det blev 3-1. De spelade på Friends Arena i Stockholm. Många kritiserade valet av motståndare.

 

Sverige började matchen bra. Zlatan nickade in ett tidigt mål. Marcus Berg gjorde andra målet efter nick från Zlatan. Iran gjorde ett mål på straff. Ola Toivonen gjorde sista målet i slutet av matchen. Det blev alltså 3-1 till Sverige.

 

Kritiserat möte
Många tyckte det var dåligt att Sverige skulle möta Iran. Det beror på en del av Irans lagar och regler. Och på deras politiska situation. Alla människor har till exempel inte samma rättigheter i Iran.

 

Det är stor skillnad mellan att vara man och kvinna. Kvinnor får inte idrotta till exempel. De får inte vara på fotbollsarenor. Flera spelare i det svenska landslaget kritiserade det.

 

– Det är något som vi och jag tar avstånd ifrån. Så ska det inte vara, säger Isaac Kiese Thelin till TV4. Han spelar i landslaget.

 

Tror på förändring
En del tror att reglerna håller på att förändras. Pezhman Pars är expert på iransk fotboll. Han är född i Iran men har bott i Sverige sedan han var 5 år gammal. Han tror att reglerna förändras snart.

 

– Landslaget är det mest populära i Iran. Senaste åren i Iran har det blivit öppnare, det finns en del kvinnliga journalister som bevakar landslaget, säger Pars till Aftonbladet.

 

Sverige mötte Iran i fotboll.
De vann med 3-1.
Många tyckte inte om
att de mötte Iran.

 

Sverige vann över Iran i fotboll.
De spelade på Friends Arena.
Den ligger i Stockholm.

 

Kritiserat möte
Alla människor har inte
samma rättigheter i Iran.
Kvinnor får ofta inte idrotta till exempel.

 

Därför tyckte många inte om
att Sverige spelade mot Iran.

 

En del tror att reglerna håller på
att ändras i Iran. Pezhman Pars är från Iran.
Men han har bott i Sverige
i många år.

Han är expert på iransk fotboll.
Han tror att reglerna ändras snart,
att det blir mer öppet för kvinnor.