Små kockar i stort kök

Elli Strelert och kocken Johannes Widén hjälps år med att förbereda creme brulee. Foto: Hussein El-Alawi.

I Grand hotels kök får 22 småkockar prova att laga restaurangmat.

 

Martin Hansen är kökschef på Grand hotel i Lund. Han leder matlagning för barn i åldern 7 till 11 år i hotellets kök. De små kockarna får under dagen laga en trerätters middag med två förrätter, en varmrätt och två desserter.

 

– Vi har fått lära oss att plocka bort senorna först, säger Emma Norrby som steker kött.

 

De flesta barnen har lagat mat tidigare. Men att laga mat i ett restaurangkök är en speciell utmaning. De små kockarna ska laga mat till 80 gäster. De flesta kockarna har bjudit in sina föräldrar.

 

Martin Hansen har en sexårig dotter som heter Alice. De brukar laga mat tillsammans. Det var så han fick idén till matlagning för barn.

 

– Barn är jätteintresserade av matlagning och det här är framtidens kockar och gäster, säger Martin Hansen.

 

Fundera och diskutera

 

Gillar du att laga mat? Berätta!

 

Om du inte har lagat mat innan skulle du vilja lära dig?

 

Vilken maträtt skulle du vilja kunna laga?

 

22 små kockar är på Grand hotel i Lund.
De ska få prova att laga mat ett i stort kök.

 

Martin Hansen är kökschef
på Grand hotel i Lund.
Han leder matlagning för barn i hotellets kök.
Barnen är mellan 7 och 11 år.
Martin fick idén när
han lagade mat med sin dotter Alice.



22 barn står utspridda i köket.
De skär grönsaker och steker kött.
De flesta av barnen har lagat mat förut.
Men det är speciellt att laga mat
i ett så stort kök.

 

Barnen ska laga en middag med
två förrätter, en huvudrätt och två efterrätter.
Det kommer komma över 80 gäster.
De flesta barnen har bjudit in sina föräldrar.

 

 

Fundera och diskutera

 

Gillar du att laga mat? Berätta!

 

Om du inte har lagat mat innan

skulle du vilja lära dig?

 

Vilken maträtt skulle du vilja kunna laga?