Snöleoparden är inte utrotningshotad

En snöleopard ligger på marken och tittar in i kameran. Den har vitgrå päls med svarta prickar och stora tassar.

Snöleoparden är ett av våra mest okända kattdjur.

Snöleopard

Snöleoparden bor i flera stora bergskedjor i Asien, bland annat Himalaya. Snöleoparden räknas till de stora kattdjuren, som lejon och tiger. Men samtidigt kan den inte ryta, precis som små kattdjur. Snöleoparden har massa päls under sina stora tassar, både för att hålla sig varm och för att kunna gå uppe på snön.

 

Arten snöleopard är inte längre utrotningshotad. Men den är fortfarande väldigt sårbar.

 

Snöleoparden har länge varit en utrotningshotad art. Många jagar snöleoparden för dess vackra päls, trots att det är förbjudet. Det blir också allt svårare för snöleoparder att hitta ett bra ställe att bo på. De miljöer där snöleoparden trivs förstörs och blir allt mindre.

 

Men nu går det lite bättre för snöleoparden. Den har gått från att vara “utrotningshotad” till att bara vara “sårbar”, enligt organisationen Internationella naturvårdsunionen. Att den inte räknas som utrotningshotad längre beror på två saker. För de första är antalet snöleoparder nu fler än 2 500. Och för det andra minskar inte antalet snöleoparder lika kraftigt som innan.

 

Det finns dock risker med att förklara arten sårbar istället för utrotningshotad. Snöleoparden är fortfarande en väldigt hotad art, menar experter.

 

– Arten står fortfarande inför en hög risk för utrotning i naturen och kommer sannolikt fortfarande att minska, bara inte i den takt som man tidigare trott, skriver Tom McCarty som jobbar på välgörenhetsorganisationen Panthera till BBC.

Snöleopard

Snöleoparder bor i bergen.
De finns i berg i Asien.

Snöleoparden har stora tassar.
Under tassarna har de mycket päls.
Det är för att de inte ska frysa.
Och för att de ska kunna gå på snö.

Ett djur som är utrotningshotat
finns det inte så många kvar av.
Snöleoparderna har länge
varit utrotningshotade.

De har varit utrotningshotade eftersom
många jagar snöleoparder.
Man får inte jaga dem.
Men många gör det ändå för deras fina päls.

Nu går det lite bättre för snöleoparderna.
Det finns lite fler av dem nu.
Och därför räknas de inte
som utrotningshotad längre.

Men experter säger
att vi måste vara försiktiga ändå.
Det finns fortfarande
inte så många snöleoparder.