Valet i Tyskland

Till vänster syns Tysklands flagga. Till höger syns Angela Merkel. Hon är ganska gammal och har kort brunt hår och grön kavaj.

Tysklands flagga är svart, röd och gul. I helgen var det val i Tyskland. Då valdes Angela Merkel till att fortsätta leda landet.

Söndagens val i Tyskland gjorde partiet AfD till landets tredje största parti. Men Angela Merkel leder fortfarande med sitt parti Kristdemokrater.

 

I söndags hade Tyskland val. Tyskarna röstade på det parti och den ledare de vill ska styra Tyskland. Angela Merkel har varit ledare i Tyskland de senaste åren. Hennes parti Kristdemokrater fick färre röster än på mycket länge. Men partiet fick ändå tillräckligt med röster för att Angela Merkel ska sitta kvar som Tysklands ledare.

 

Angela Merkels parti Kristdemokrater fick 33 procent av rösterna. Ett parti som heter AfD fick 13 procent av rösterna och därmed är de nu Tysklands tredje största parti.

 

Årets valresultat oroar många då AfD är ett parti med främlingsfientliga åsikter. Många kallar partiet även för högerextremt. Att ett parti är främlingsfientligt eller högerextremt betyder framför allt att de inte tycker att flyktingar ska få komma till landet. AfD tycker att Tyskland ska ta emot mindre med flyktingar.

I söndags var det val i Tyskland.
Då röstade alla i Tyskland
på vem de vill ska leda landet.

 

Angela Merkel har varit
ledare i Tyskland de senaste åren.
Hennes parti Kristdemokraterna
fick flest röster i valet.
Det betyder att Angela
kommer fortsätta att leda landet.

 

Men många är oroliga efter valet.
De är oroliga eftersom
ett parti som heter AfD fick många röster.

 

Afd är ett främlingsfientligt parti.
Det betyder bland annat att de inte tycker
att flyktingar ska få komma till Tyskland.