Sveriges vackraste stad: Sundsvall

Längst fram syns en stor kruka med blommor på en gata. Bakom syns resten av gatan och flera gamla hus.

Här syns Storgatan i Sundsvall. Sundsvall har blivit utsedd till Sveriges vackraste stad. Bild: wikimedia commons/Åsa Grip.

En omröstning på Facebook har utsett Sundsvall till Sveriges vackraste stad. Det är föreningen Arkitektupproret som anordnade röstningen och hela 10 139 röster kom in.

 

Nu vet vi vilken av alla Sveriges städer som är vackrast. I alla fall enligt en omröstning på Facebook där 1 908 av 10 139 röster gick till Sundsvall. De som anordnade röstningen är föreningen Arkitektupproret.

 

Arkitektupproret började som Facebookgrupp 2014. Medlemmarna i arkitektupproret jobbar för vackrare städer och vill bevara de gamla byggnaderna. De jobbar alltså mot rivningar av städers ”historiska miljöer”.

 

Sundsvall vann omröstningen och Arkitektupproret gav följande förklaring till varför staden vann:

 

”Staden som ligger vackert mellan två kullar är fylld av arkitektur som får dig att tro att du befinner dig på Östermalms unika Strandvägen i Stockholm, men nej, du befinner dig i Norrland.”

 

På andra plats hamnade Visby. På tredje plats hamnade Lund. Stockholm fick inte vara med i omröstningen då Arkitektupproret menar att vår huvudstad är oslagbar.

På Facebook finns en grupp
som heter Arkitektuppropet.
Gruppen vill visa
vilka vackra städer vi har i Sverige.
Och de vill rädda gamla hus i städer.

 

Nu har gruppen haft en omröstning.
Där fick alla rösta på
vilken som är den vackraste staden i Sverige.

 

Sundsvall vann omröstningen.
På andra plats kom Visby.
På tredje plats kom Lund.