Skratt och gråt efter val i Turkiet

Turkiets flagga viftar i vinden över vatten. Det ser ut som att den sitter längst bak på en båt. Flaggan är röd med en vit halvmåne och en vit stjärna.

Så här ser Turkiets flagga ut.

Erdogan blev president igen i Turkiet efter söndagens val. Många blev glada över vinsten, och många blev också väldigt ledsna.

 

Under söndagen var det val i Turkiet. Valdeltagandet var högre än i många andra länder, nästan 87 procent av befolkningen röstade. Segraren blev den sittande presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han vann med mer än 50 procent av rösterna.

 

Erdogan har redan varit president i fem år i Turkiet. Många är väldigt glada över att han får sitta kvar som president. De tycker att han har hjälpt Turkiet att bli ett stabilare land utan så mycket problem. Andra var väldigt ledsna efter Erdogans seger. De upplever att Erdogan inte styr landet på en demokratiskt sätt, utan besegrar sina motståndare med oschyssta och olagliga metoder.

 

Erdogan har också blivit anklagad för att fuska i valet. Men Erdogans motståndare, Muharram Ince, har nu erkänt sig besegrad. Ince har sagt att hans parti också räknat rösterna i valet och att resultatet stämmer. Däremot sa Ince att valet fortfarande var orättvist på andra sätt och att han är orolig för att Turkiet ska bli ett land som inte är demokratiskt.

 

Nu ska OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, också titta på valresultatet. De är en oberoende organisation som ska se till att val går rättvist till i olika länder.

I söndags var det val i Turkiet.
Många i landet röstade.
Efter att alla röster var räknade
blev Recep Tayyip Erdogan vinnare.

 

Erdogan har redan varit president i fem år.
Många blev väldigt glada
över att Erdogan vann igen.
De tycker att han gjort Turkiet till ett tryggt land.

 

Men många blev också ledsna
över att Erdogan vann.
De tycker att han inte styr Turkiet
på ett rättvist sätt där alla får vara med

 


Det är också många som har trott
att Erdogan har fuskat i valet.
Men än har ingen hittat något fusk.
Nu ska en europeisk organisation
titta på hela valet och se om allt gick rätt till.