Nya lagar

Svea rikes lagbok

Den första juli i å rkommer nya lagar att börja gälla.

Från och med den första juli i år kommer 13 nya lagar att börja gälla i Sverige. Lagarna handlar om allt från samtycke till att prao blir obligatoriskt.

 

Lagar är ungefär som regler som alla människor i ett samhälle måste följa. Ibland behöver vissa lagar ändras lite. Men ibland kan det också komma helt nya lagar. Det kan bero på att människor lever på ett annat sätt nu än när lagen skrevs. Eller så kan det bero på att andra människor bestämmer och de vill ha nya regler för samhället.

 

Den första juli i år kommer 13 nya lagar att börja gälla. En lag som kommer börja gälla då heter samtyckeslagen. Samtyckeslagen betyder att det är olagligt att göra något sexuellt mot en person som inte vill.

 

En annan lag som kommer den första juli säger att prao blir obligatoriskt igen. Prao är en förkortning för praktisk arbetslivsorientering. Lagen betyder att elever i skolan måste testa på att arbeta på en arbetsplats under minst 10 dagar.

 

De andra lagarna handlar om olika saker. Till exempel handlar en om att bensin blir dyrare. En annan handlar om att studiebidraget ska höjas.

 

 

Foto: Tage Olsin

Licens


Alla människor som bor i ett land
måste följa det landets lagar.
Lagar är alltså
ungefär som regler.

 

Ibland kommer det nya lagar.
Det kan bero på olika saker.
Till exempel kan det bero på att
andra människor bestämmer.

 

Den första juli i år
kommer det 13 nya lagar.
Lagarna handlar om många olika saker.

 

En lag som är ny handlar om prao.
Prao är när elever i skolan
testar på att arbeta på ett jobb istället.
Den nya lagen säger att
alla elever i åttan måste praoa i minst 10 dagar.