Fåglarna sjunger tidigt i städer

En koltrast sitter på ett trästaket.

Koltrasten är en av de fåglar som börjar sjunga tidigare i staden än på landet.

Våren har börjat att komma till stora delar av Sverige. Många förknippar solen och värmen med fågelkvitter på morgonen. Men i städerna börjar fåglarna sjunga tidigare än på landet.

 

Den senaste veckan har det blivit varmare väder i mellersta och södra Sverige. Då tycker många fåglar att det är hög tid att börja kvittra lite extra på morgonen.

 

I många städer hörs ljudet av fåglar redan före klockan sex på morgonen. Det är framför allt koltrastar och rödhakar som börjar sjunga tidigt. Men deras släktingar som bor ute i skogen tar ofta längre sovmorgon.

 

– Koltrasten börjar sjunga omkring 100 minuter innan soluppgången inne i städerna, men ute i skogen startar de först 50 minuter innan solen går upp, säger Didrik Vanhoenacker till Sydsvenskan. Han är jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

 

Forskarna menar att fåglarna börjar kvittra tidigare i stan på grund av alla lampor som är tända där. Det får fåglarna att tro att solen redan är på väg upp.

 

Vill du läsa mer om vad forskarna gör för att se hur alla våra lampor påverkar naturen? Läs artikeln Nytt forskarexperiment om ljus.

Nu börjar det bli vår
i södra Sverige.
Då börjar fåglarna kvittra.

 

Men det finns en skillnad
mellan staden och landet.
I staden börjar fåglarna kvittra tidigare.

 

Det beror på att
det finns så många lampor i staden.
Lamporna får fåglarna att tro
att solen är på väg upp.

 

Fåglarna börjar kvittra
nästan en timme tidigare i staden.
Det är framför allt koltrastar och rödhakar
som börjar kvittra tidigare.