Småkrypen vaknar tidigt i år

Ett grönt blad där det kryper en liten fästing.

I Sverige finns det tjugo olika fästingarter.

På grund av det varma vårvädret börjar många småkryp redan vakna till liv. Det gäller framförallt fästingar, myror och fjärilar.

 

Trots att det bara är första dagen i mars så börjar redan småkrypen i skogen att vakna till liv. Våren har kommit ovanligt tidigt i år, främst i södra Sverige. Då vaknar de djur och insekter som gillar sol och värme.

 

Ett småkryp som börjar vakna till är fästingen. Men trots att det finns mycket fästingar i skogen så behöver man inte vara orolig för fästingbett.

 

– De är mer aktiva på sommaren och nu har vi mer kläder på oss, säger Didrik Vanhoenacker till Sydsvenskan. Han är biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

 

Men det som kan vara bra att tänka på är att husdjur också kan bli bitna av fästingar. Därför är det bra att titta lite extra noggrant i pälsen om en hund eller katt har varit ute och lekt i skogen.

 

Våren verkar inte riktigt vara här för att stanna ännu. I norr är det fortfarande minusgrader och nästa vecka ska det även bli kallare igen i södra Sverige. Men kylan är ingen fara för småkrypen.

 

– Många av de tidigaste krypen är vana vid att vårens ankomst kan variera mycket. Blir det dåligt väder så kryper myrorna tillbaka ner i stacken igen och fjärilar kan söka skydd under en gran eller på en vind, säger Didrik Vanhoenacker.

I södra Sverige är det redan varmt.
Våren har kommit tidigt.

 

Värmen och solen har gjort
att småkrypen vaknar till liv.
De har vilat under vintern.

 

Fästingen är ett av krypen som vaknar.

Men vi behöver inte oroa oss
för att bli bitna av fästingar.
Vi har fortfarande mycket kläder på oss.
Det skyddar mot fästingar.

 

Vädret på våren kan ändras mycket.
Snart kanske det blir kallt igen.
Men det gör inget för småkrypen.
De är vana vid vårvädret.