Kvinnlig rösträtt firar 100 år

Kvinnor fick kämpa länge för sin rätt. Här syns ett segertal av Eller Key efter att riksdagen beslutat om kvinnlig rösträtt.

En väldigt gammal bild. Det är en stor scen som är fylld med massa kvinnor. Längst fram vid en talarstol står Ellen Key och håller ett segertal.

I dag är det exakt hundra år sedan riksdagen tog ett avgörande beslut. Då klubbades det igenom att kvinnor skulle få rösträtt.

 

Numera är det en självklarhet att både kvinnor och män får rösta i våra val, men så har det inte alltid varit. I dag är det nämligen exakt hundra år sedan riksdagen klubbade igenom beslutet om kvinnlig rösträtt. Det första valet där kvinnor fick rösta hölls år 1921.

 

Att det gått hundra år sedan beslutet togs i riskdagen har firats på flera håll i landet. Till exempel sätts det upp teaterpjäser och ordnas utställningar.

 

I Umeå anordnades en träff för de personer som föddes mellan åren 1919-1921. Men det var inte bara den äldre generationen som hade bjudits in. I Umeå bestämde de sig för att även bjuda in unga kvinnor som skulle få rösta för första gången i EU-valet i helgen.

 

– Det är både viktigt och intressant att ta del av det här, tycker Linda Odsander som ska rösta för första gången nu på söndag.

 

En annan som tycker att demokratin är viktig är Elsa Dalén. Hon har varit med ända sedan den kvinnliga rösträtten klubbades igenom för hundra år sedan. Hon tycker det är kul att se att de yngre bryr sig om demokratin.

 

– Det är viktigt att engagera sig och roligt att se att de unga fortsätter att göra det, säger hon.

 

Källa till artikelns bild.

I dag är det en speciell dag.
För 100 år sedan bestämde riksdagen något viktigt.

 

Riksdagen bestämde att kvinnor skulle få rösta.
Innan dess fick bara män rösta i valen.
Två år senare var det första valet
som kvinnor fick rösta i.

 

Att kvinnor haft rösträtt i hundra år
har firats på många ställen i Sverige.
På en del ställen har de haft teatrar.

 

I Umeå ordnade de en träff.
De bjöd in personer som föddes för 100 år sedan.
Och de bjöd in unga tjejer
som får rösta för första gången i år.