Sverige fick inte vinter-OS år 2026

Bob är en av grenarna i vinter-OS.

Bild på det amerikanska bob-laget. Det yrar is från deras släde när de åker ner längs banan.

Många svenskar hade hoppats på att Sverige skulle bli värdland till vinter-OS år 2026. Men i går fick Sverige se sig besegrade när Italien vann omröstningen.

 

Att arrangera de olympiska spelen (OS) kostar ofta väldigt mycket pengar. Många länder behöver exempelvis bygga nya arenor, och i vissa fall har länder byggt hela städer för tävlingarna.

 

Eftersom det är så dyrt så är det inte alla som tycker att OS endast är positivt. Många menar att pengarna kunde används på andra viktiga saker, som exempelvis på skolan eller sjukvården.

 

Det var Sveriges olympiska kommitté som anmälde Sveriges intresse för att arrangera vinter-OS år 2026. I ansökan skrev de att den svenska staten inte skulle behöva betala någonting, hela OS skulle nämligen betalas av företag.

 

Men det fanns ett problem. Företagen kunde inte skriva något avtal innan det blivit klart att Sverige utsetts till värdland. Och eftersom Sverige inte hade några färdiga avtal tyckte de som skulle bestämma om vilket land som skulle få OS att det inte var säkert att Sverige verkligen hade de pengarna som behövdes.

 

Resultatet blev att Sverige inte valdes som värdnation för vinter-OS 2026. Istället blir det nu Italien som står för tävlingarna.

Vinter-OS är på olika platser varje gång.
Det finns en organisation
som röstar om var OS ska vara.
Men först måste några länder ansöka
om att få vara värdland för vinter-OS.

 

Sverige hade ansökt om att få vara värd
för vinter-OS 2026.
Italien hade också ansökt om att få vara värd.

 

Organisationen som röstade om var OS ska vara,
tyckte att Italien skulle ha OS 2026.
Sverige blev alltså nedröstat.

 

Många tycker att det är tråkigt
att Sverige inte får OS.
Men vissa tycker också det är bra
eftersom OS är dyrt
och nu kan Sverige lägga pengar på andra saker.