MiniBladets reportrar träffade Amanda Lind

Från vänster: Elimar, Wilma, kultur- och demokratiminister Amanda Lind, Lucas och Livia. Bild: Celia Boltes

Gruppfoto på MiniBladets reportrar tillsammans med kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Amanda Lind står i mitten och det är liv och rörelse i bilden då den är tagen på en gata under Almedalsveckan.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind tycker att ett samhälle som har tillgång till mycket kultur blir bättre för alla. MiniBladets reportrar fick möjligheten träffa henne under Almedalsveckan för att ställa några nyfikna frågor.

 

Sveriges regering består av en statsminister och 22 ministrar. Alla har ansvar för olika områden, som exempelvis skola och sjukvård.

 

En av ministrarna heter Amanda Lind. Hon arbetar för Miljöpartiet och är minister med ansvar för kultur, idrott och demokrati.

 

Under Almedalsveckan i Visby fick MiniBladets reportrar Wilma, Livia, Lucas och Elimar möjligheten att träffa kultur- och demokratiministern för att göra en intervju.

 

MiniBladets reporter Wilma var nyfiken på vad Amanda Lind egentligen tycker om sitt jobb som politiker.

 

Jag tycker mitt jobb är jätteroligt. Jag får ha ansvar för viktiga frågor som barns rätt till kultur, idrott och demokrati. Men det roligaste är nog att jag får träffa så mycket intressanta och roliga människor i det här jobbet, berättade hon för MiniBladet.

 

Att Amanda Lind har blivit en så pass stor och känd politiker sedan hon blev minister är ingenting hon tänker speciellt mycket på. 

 

Jag är en människa som alla. Dessutom är det inte jättestor skillnad på att vara politiker i till exempel en kommun eller region. Man får göra ganska mycket samma saker. Vi jobbar helt enkel för att göra samhället bättre, berättade hon för MiniBladets reporter Lucas.

 

NMR skrämmer bort andra organisationer

 

Som MiniBladet rapporterade om igår så har många organisationer valt att inte komma till Almedalsveckan. Anledningen är att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har fått tillåtelse att demonstrera i Visby.

 

Att organisationer väljer att inte komma till Gotland för att de är rädda tycker Amanda Lind är ett väldigt stort problem. 

 

Jag tycker såklart att det är helt fel att organisationer utsätts för hot och hat från nazisterna och att de känner att de inte kan vara här. Vi i regeringen tycker att det är dags att titta på om man ska förbjuda den typ av organisation som NMR är, sa hon.

 

Se hela Amanda Linds svar på Livias frågor i filmklippet nedan.

 

 

 

Som kultur- och demokratiminister har Amanda Lind flera stora frågor att ta hand om. MiniBladets reporter Elimar var nyfiken på vad Amanda Lind vill göra för att motverka kärnvapen.

 

– Atombomber och krig är fruktansvärt. Jag tror att vi behöver jobba inom FN för att se till att de länder som har atombomber tar bort dessa, berätta hon.

 

Amanda Lind var även tydlig med att Miljöpartiet tycker att kärnkraft är en gammal teknik. 

 

När det kommer rester så ligger de kvar i tusentals år. Och vi har ännu inga smart sätt att förvara resterna. Vi behöver ha förnybara energikällor istället. Som exempelvis sol-, vind- och vattenkraft.

 

“Ett samhälle med mycket kultur blir bättre för alla”

 

Som kulturminister har Amanda Lind speciellt ansvar för att se till så att alla barn och unga har tillgång till kultur.

 

Jag tycker att barn och ungas rätt till kultur är jätteviktig. Därför vill jag satsa på mer kultur i skolan, berättade hon.

 

Reportern Elimar var speciellt intresserad av att höra vad Amanda Lind vill göra för barn som har dans som intresse.

 

Det är viktigt att alla i hela Sverige har tillgång till kultur. Både så att alla barn som vill ska kunna dansa, men också så att alla som vill ska ha möjlighet att faktiskt jobba med dans om ni vill det. Jag tror verkligen att ett samhälle med mycket kultur blir bättre för alla, sa Amanda Lind.

 

Lyssna på hela intervjun med Amanda Lind!