Spel lär barn att upptäcka grooming

Ett barn med en ipad.

Nytt spel ska lära barn om grooming.

Parkgömmet är ett spel där barn lär sig upptäcka grooming på nätet. Spelaren söker en skatt på en äventyrsö. Under spelets gång dyker det upp olika personer i ett chattfönster som försöker locka till sig ledtrådar för att komma åt skatten.

 

Barn i åldern 8–10 år spelar ett spel som ska lära dem att undvika människor som håller på med grooming. Spelet Parkgömmet är en kombination av ett brädspel och ett mobilspel med AR-teknik som i spelet Pokémon Go.

 

Grooming eller gromning betyder att en vuxen tar kontakt med barn på nätet och försöker lura dem på olika sätt, till exempel genom att få dem att skicka nakenbilder på sig själva.

 

I Parkgömmet försöker varje spelare hitta en skatt på en ö genom olika ledtrådar. Men under spelets gång blir spelarna kontaktade av olika personer i ett chattfönster. Det är olika personer som genom smicker, tjat och hot försöker få spelaren att lämna ut sina ledtrådar till skatten.

 

Spelet kom i höstas är helt gratis. I dag använder ungefär 3 000 skolor det. Lotta Kajving är skolkurator i Västerås. Det är hon som har sett till att stadens 30 kommunala skolor nu också använder spelet.

– Spelen behövs verkligen och jag vill att barnen ska vara försiktiga på nätet. Tänka efter en gång extra, säger Lotta Kajving till SVT. 

 

Spelet har gjorts av Change Attitude. Det är en stiftelse som arbetar för att inga barn ska utsättas för sexuella övergrepp.

 – När spelet är slut följer en diskussion med eleverna om vad som hände i spelet, förövarstrategier på nätet, självkänsla, gränssättning och barnens rättigheter kopplat till grooming, säger Joanna Lundquist, ordförande hos Change Attitude, till SVT. 

 

 

Parkgömman bygger på forskning från Högskolan i Skövde. Forskarna har haft tillgång till riktiga svenska chattloggar där barn kontaktats av förövare på nätet i sexuellt syfte. Med hjälp av dessa loggar har forskarna kunnat se fyra olika sätt som förövarna använder för att närma sig barnen: smicker, tjat, mutor och hot. Dessa har sedan använts för att skapa händelser i spelet.

 

Grooming är olagligt i Sverige. Den som stämmer träff med en minderårig kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. Läs mer om grooming på polisens hemsida.

 

 

Fundera och diskutera

1. Hur tror du vi kan bli bättre på att upptäcka grooming?

2. Känner du att det är svårt att veta om någon talar sanning i en chatt?

3. Har du eller känner du någon blivit kontaktade av personer som verkar lite skumma? Vad gjorde du eller de då?

Det har kommit ett nytt spel
som heter Parkgömmet.
Det ska lära barn mellan åtta och tio
att upptäcka grooming på internet.

 

Grooming är när vuxna människor
försöker locka barn och unga att göra saker de inte vill.
Grooming är ett brott
men det är bra att lära sig hur grooming kan se ut.

 

Det vill spelet Parkgömmet göra.
I spelet ska du leta upp en skatt.
Men under tiden dyker det upp personer
som vill chatta med dig.

 

Fundera och diskutera

1. Hur tror du vi kan bli bättre på att upptäcka grooming?

2. Känner du att det är svårt att veta om någon talar sanning i en chatt?

3. Har du eller känner du någon blivit kontaktade av personer som verkar lite skumma? Vad gjorde du eller de då?