Världens största semla?

Semla

I Stockholm har en bagare bakat en semla som väger 300 kilo. Bilden visar en helt vanlig semla.

Semla

En semla kan också kallas fastlagsbulle eller fettisdagsbulle.
I dag säljs semlor från strax efter jul fram till påsk. Men förr i tiden fick du bara äta semlor på just fettisdagen.
I genomsnitt köper svenskar 4–5 semlor per person och år, vilket totalt innebär drygt 40 miljoner semlor.

Källa: Sveriges bagare och konditorer1

På Sergels torg i Stockholm står just nu kanske världens största semla. Den väger 300 kilo.

 

Bagare Daniel Granholm har skickat in semlan till Guinness rekordbok för att försöka ta rekordet för världens största semla.

Det har gått åt 80 kilo deg, 35 kilo mandelmassa och 115 liter grädde att baka semlan.

 

Bagarna blev inspirerad av en film som heter ”Tårtgeneralen” där någon bakar världens längsta smörgåstårta.

 

Lagom till fettisdagen den 25 februari ville bagarna på bageriet ”Bake my day” göra en maxisemla.

 

Daniel Granholm och hans kollegor har bakat i 18 timmar för att göra klart semlan. De byggde till och med en extra stor ugn för att få plats med semlan.

 

Under tisdagen en vecka innan fettisdagen ställdes jättesemlan ut på Sergels torg i Stockholm. Den som ville kunde få smaka på den.

– Den är ätbar, vi har precis provat. Men eftersom den var tvungen att stå sju timmar i ugnen för att gräddas så är skalet ganska hårt så man måste gräva sig in till det goda, säger bagare Daniel Granholm till Dagens Nyheter.

 

Se hur jättesemlan ser ut här.

I februare brukar det vara populärt
att äta semlor.
den 24 februari är det fettisdagen
som brukar firas med just semlor.

 

På bageriet “Bake my day” i Stockholm
ville bagarna göra världens största semla.
Därför bakade de en semla
som väger 300 kilo.

 

Semlan står på Sergels Torg under tisdagen
och den som vill kan smaka.
Daniel Granholm är en av bagarna som gjorde semlan.
Han har skrivit till Guiness rekordbok
för att de ska ta med den stora semlan där.

 

Semlan består av 80 kilo deg
25 kilo mandelmassa och 115 liter grädder.
Se en bild av semlan här.