Kamelen Roshan delar ut böcker till barn

En person rider på en kamel

I Pakistan hjälper en kamel till med att dela ut böcker till barnen. Foto. Pixabay.

När skolorna varit stängda i Pakistan har kamelen Roshan delat ut böcker till barnen i byarna. Nu har skolorna öppnat igen, men rektor Raheema Jalal hoppas projektet kan fortsätta.Pakistan är ett land i Sydasien som gränsar till Indien, Kina, Afghanistan och Iran. I mars förra året stängdes skolorna i Pakistan på grund av coronapandemin.Raheema Jalal arbetar som rektor på skola i Pakistan. Hon märkte att barnen blev deppiga när de inte längre fick gå till skolan. Då kom hon på idén med ett kamelbibliotek. Om barnen inte kunde komma till böckerna kanske böckerna skulle kunna komma till barnen. Kamelen Roshan arbetar alltså som ett vandrande bibliotek. 

– När skolorna varit stängda i åtta, nio månader började vi fundera på vad vi kunde göra för barnen. Om det fanns något som kunde hålla barnen sysselsatta och som också kunde vara till nytta för dem, säger hon till Reuters.


Ett av barnen som brukar låna böcker av kamelen är nioåriga Ambareen Imran.

– Jag gillar böcker med bilder. När jag ser på bilderna och fotografierna så förstår jag berättelsen bättre, säger hon till Reuters.Nu har skolorna öppnat igen. Men eftersom kamelbiblioteket varit så populärt hoppas Raheema Jalal att projektet nu kan få fortsätta.Projektet är ett samarbete mellan Female Education Trust och Alif Laila Book Bus Society. De två grupperna har arbetat med biblioteksprojekt för barn i 36 år.

I Pakistan finns det en kamel
som delar ut böcker till barn.
Kamelen är som en bokbuss
som går hem till barnen för att låna ut böcker.

 

Pakistan är ett land i Sydasien.
Där har skolorna varit stängda länge
på grund av coronapandemin.

 

En rektor på en skola heter Raheema Jalal.
Hon märkte att barnen blev ledsna
när de inte kunde gå till skolan.
Då kom hon på idén att använda en kamel
för att dela ut böcker till barnen.

 

Nu har skolorna öppnat igen.
Men Raheema Jalal säger att bok-kamelen
varit så populär att hon hoppas den kan fortsätta
dela ut böcker till barn.