Det är oroligt i Jerusalem

Staden Jerusalem

Det är väldigt oroligt i staden Jerusalem just nu. Foto: Pixabay.

Just nu bråkar många människor med varandra i staden Jerusalem. Det har länge varit bråk mellan olika grupper i staden Jerusalem. Bråken är framför allt mellan israeliska judar och palestinier. Båda tycker att de har rätt till landområdet där staten Israel ligger i dag.Israel tycker till exempel att Jerusalem är deras huvudstad, men palestinierna tycker att marken som Jerusalem står på tillhör dem.FN utropade Israel till en stat 1948. Men det levde redan många palestinier på landområdet som FN gav till Israel. Hundratusentals palestinier tvingades bort från sina hem. De flesta hamnade i flyktingläger utomlands eller på Västbanken och på Gazaremsan. Israel ockuperade båda områdena 1967. Sheikh Jarrah är ett område i östra Jerusalem. Där har många palestinier fått lämna sina hem. En israelisk domstol har dömt att bostäderna har tillhört judiska familjer från början. Detta är en av anledningarna till protesterna som fortsätter växa. Just nu skjuts det raketer i luften mellan Israel och Gaza. I Gaza finns nämligen en grupp som heter Hamas. Hamas menar att de krigar för att Palestina ska bli fritt från Israel. Men andra tycker att Hamas är en terroristgrupp. Hamas har skjutit raketer mot Israel och Israel har svarat med flygplan som bombat i Gaza.Palestinierna kämpar fortfarande för sina rättigheter i Israel. 2014 erkände den svenska regeringen Palestina som stat.De flesta länder vill se en så kallad tvåstatslösning, att det blir en palestinsk stat och en israelisk stat. Men konflikten är inte nära att få ett slut.

Jerusalem är en stad som ligger
öster om Medelhavet.
Där är det just nu mycket oroligt.

 

I Jerusalem finns det nämligen
flera grupper som tycker att de har rätt att bo där.
Därför blir det lätt bråk och oroligt där.
Just nu har det gått så långt
att bomber och raketer har skjutits mot byggnader.

 

Jerusalem ligger i landet Israel.
Det var ett land FN gav till judarna
efter andra världskriget.
Men där de bestämde att landet skulle ligga
bodde det redan många människor.

 

De som bodde där heter palestinier.
De menar att det var deras land, Palestina,
som FN gav bort utan att fråga dem.

 

Efter att Israel skapades så fick många palestiner
fly för sina liv.

 

Palestina kämpar fortfarande för
att omvärlden ska säga att det är ett land.
Sverige sa 2014 att Palestina är ett land.