Vapenvila mellan Israel och Hamas

En person som tecknar fredstecknet

Israel och Hamas har lagt ner sina vapen.

Det har varit strider mellan Israel och Hamas i elva dagar. Nu har båda sidor gått med på att lägga ner sina vapen.Många ledare i världen har försökt få ett slut på striderna och Egypten har gått in och försökt få båda sidor att lägga ner sina vapen. Det har både Israel och Hamas nu gått med på.Som MiniBladet tidigare berättat blev det oroligt i staden Jerusalem för några veckor sedan. En av orsakerna var att en grupp palestinier tvingades lämna sina hem för att ge plats åt israeliska judar.Efter att det blev oroligt i Jerusalem började Hamas skjuta raketer från Gaza mot Israel. Den israeliska armén svarade med att skicka flygplan som bombade i Gaza.Det är en lång och svår historia mellan Israel och Palestina. Israel tycker att de äger området som heter Gaza, men där har palestinier bott redan innan Israel var ett land.


I Gaza finns också en armé som kallar sig Hamas. De säger själva att de kämpar för att få ett land med egna rättigheter, ett fritt Palestina. Men EU och USA har kallat Hamas för en terrorgrupp.Israel-Palestina-konflikten är en komplicerad fråga som gör många människor i världen ledsna och arga, oavsett vilken sida de står på i frågan.
Efter andra världskriget fick judarna en egen stat: Israel. Men eftersom det redan bodde palestinier och andra grupper där har det varit konflikter i landet sedan dess.

I Israel har det varit strider i flera dagar.
Det är Israel och en grupp som heter Hamas
som strider mot varandra.
Men nu har de båda gått med på en vapenvila.

 

Striderna började för att Israel säger
att palestinier måste flytta från sina hem.
Hamas säger att de strider bland annat för att
palestinier inte ska behöva flytta från sina hem.

 

Därför började de skjuta raketer mot Israel.
Då svarade Israel med att bomba Gaza
där många palestinier bor.

 

Men nu har alltså både Israel och Hamas
sagt att de ska sluta bomba och skjuta raketer på varandra.