Stjärnfall över Sverige och Norge

En meteor syntes på natthimlen i helgen.

Varje dag slår 17 meteorer ner på jorden. Många av dem märker vi människor inte ens av. Foto: Pixabay

Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat filmklipp som visar ljusskenet som syntes i Sverige och Norge under natten till söndagen. Tryck på spela-knappen för att ta en titt på det som tros vara en meteor.

I helgen syntes ett ljussken på natthimlen i Sverige och Norge. Det verkar ha varit en meteor som föll från rymden. Den föll någonstans i Norge och nu letar många människor efter platsen.


Strax efter klockan ett på natten mellan lördag och söndag syntes ett märkligt ljussken på himlen. I Sverige har människor i bland annat Värmland och Stockholmstrakten berättat att de såg ljusskenet.


Det verkar ha varit en meteor. En meteor är en kosmisk kropp. En kosmisk kropp är en slags stenklump från rymden. Ibland faller stenklumparna ner på jorden. Då syns ett ljussken på himlen. Ljusskenet som syns när en meteor faller från rymden kallas ibland för ”stjärnfall”.  


När meteoren slog ner i Norge hördes en smäll. Ingen vet exakt var den slog ner, men det verkar ha varit i närheten av Oslo. Många försöker nu hitta var den slog ner.


Att en sten har fallit ner från rymden kan låta farligt, men det händer hela tiden. Forskare har räknat ut att omkring 17 meteorer per dag når jorden. Ännu fler når jordens atmosfär, men de är så små att de går sönder direkt.


Det är väldigt sällan någon blir skadad av att meteorer slår ner på jorden. De flesta meteorer faller på platser där det inte bor människor. Därför märker vi människor inte ens att de faller ner. Att människor i Norge och Sverige kunde se en meteor i helgen är därför något ovanligt.

I helgen kunde många människor se
ett ljussken på himlen över Sverige och Norge.
Det var en meteor
som kom från rymden.

 

En meteor är ofta en sten från rymden
som faller ner på jorden.
När den faller ner på jorden
syns ofta ett ljussken.

 

När ljusskenet syns kan det se ut
som att en stjärna faller ner från himlen.
Därför kallas meteorer också för just stjärnfall.

 

Meteoren ska ha landat i Norge.
Ingen vet exakt var den landade
men många tror att det var någonstans utanför Oslo.
Det är många som letar efter platsen
där meteoren landade.