Pojke häktad för att ha skadat en lärare

Den 15-årige eleven har häktats.

Eleven har får sluten ungdomsvård. Foto: Kriminalvården

På torsdagsmorgonen förra veckan blev en lärare skadad med en kniv på en skola i Eslöv. En 15-årig pojke greps på skolan och läraren fick vård på sjukhus.


I början av skoldagen förra torsdagen hände något hemskt på Källebergsskolan i den skånska staden Eslöv. En lärare fick åka i ambulans till sjukhus efter att ha blivit skadad med en kniv. På sjukhuset tog de hand om lärarens skador. Nu mår läraren bättre.


Flera elever såg när läraren blev skadad. Eleverna blev väldigt rädda. Polisen grep senare en 15-årig pojke på skolan. Pojken är en elev på skolan.


Dagen efter den hemska händelsen var skolan öppet, men eleverna hade inga lektioner. I stället fick elever och lärare prata om hur de mådde.

– Det är svårt att ta in. Man är fortfarande lite i chock. Det är svårt att förstå att det har hänt på vår skola, säger eleven Tova till Aftonbladet.


Eleverna på skolan fick även skriva brev till den skadade läraren.

– Jag skrev att vi hoppas att han ska bli bättre och att vi tänker på honom, berättar eleven Ella för Aftonbladet.


Den 15-årige eleven som blev gripen av polisen har erkänt att det var han som skadade läraren. Det har nu blivit bestämt att 15-åringen ska bli häktad. Det betyder att han blir inlåst under tiden som polisen utreder vad som har hänt.


15-åringens advokat säger att pojken ångrar att han skadade läraren.


Fakta:
Häktning

Ibland kan domstolen bestämma att människor som misstänks för brott ska häktas. Då blir den misstänkte inlåst medan polisen utreder brottet. För att en misstänkt ska bli häktad måste brottet vara allvarligt. Det finns flera saker som gör att man häktar en misstänkt. Det kan till exempel vara att det finns en risk att den misstänkte flyr om den inte häktas.

Men trots att en häktad person blir inlåst ses den bara som misstänkt för brott. Personen ses bara som skyldig om den sedan döms för brottet av domstolen.
Källa: Kriminalvården


Fakta: Häktning av ungdomar

När människor fyller 15 år blir de straffmyndiga. Det betyder att de kan dömas om de begår brott. Barn under 15 år kan inte dömas. Gör de något olagligt är det socialtjänsten som tar hand om det. Vanligtvis är häktade personer vuxna. Men det händer att ungdomar som är 15–17 år blir häktade. Då måste det finnas särskilda skäl för det. Brottet som ungdomarna misstänks för ska till exempel vara väldigt allvarligt. Men när ungdomar blir häktade är det viktigt att de är häktade så kort tid som möjligt och att de får träffa sin familj så mycket som möjligt.
Källor: Sveriges domstolar och Åklagarmyndigheten

Förra veckan hände något hemskt
på en skola i Eslöv.
En lärare blev skadad med en kniv.
Läraren fick åka till sjukhus
där de tog hand om lärarens skador.

 

Det var en elev på skolan
som skadade läraren med kniv.
Polisen grep eleven.
Sen tog de honom till häktet.

 

Ett häkte är ungefär som ett fängelse.
Men de som sitter i häktet
är inte dömda för något brott än.

 

Många andra elever på skolan
är fortfarande chockade.
Dagen efter fick de prata
om vad som hade hänt och hur de mådde.

 

Eleverna på skolan fick också
skriva brev till den skadade läraren.
– Jag skrev att vi hoppas att han ska bli bättre
och att vi tänker på honom,
berättar eleven Ella för Aftonbladet.