Stefan Löfven slutar som statsminister

Stefan Löfven slutar som statsminister.

Stefan Löfven slutar som statminister och partiledare. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

I höst ska Stefan Löfven sluta som statsminister. Han ska också sluta som partiledare för Socialdemokraterna. Vem som ska ta över efter honom är inte bestämt än.


Riksdagen bestämmer mycket i Sverige. I riksdagen sitter det 349 politiker som har röstats fram av det svenska folket. Tidigare i somras sa Riksdagen att de inte längre litade på Stefan Löfven som statsminister. Då var Sverige utan statsminister i två veckor innan Stefan Löfven blev statsminister igen.


Men i söndags höll Stefan Löfven ett tal. Under talet berättade han att han ska sluta som statsminister. Han ska också sluta som partiledare för sitt parti Socialdemokraterna. Partiledaren är den person som bestämmer över ett visst parti.


Stefan Löfven säger att han har funderat på att sluta som statsminister och partiledare ganska länge. Nästa år är det val. Då ska det svenska folket rösta om vilka de vill ska bestämma i Sverige. Stefan Löfven säger att den som ska ta över efter honom ska hinna förbereda sig inför valet.

  – Jag har snart varit partiordförande under tio år, statsminister under sju. Det har varit fantastiska år. Men allt har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna, säger Stefan Löfven till SVT.


Vem som ska ta över som partiledare för Socialdemokraterna är inte bestämt än. När Stefan Löfven slutar måste också en ny statsminister röstas fram. Det är riksdagen som röstar fram den nya statsministern.

I söndags höll statsministern ett tal.
I det talet sa statsminister Stefan Löfven
att han ska sluta vara statsminister.
Han ska också sluta vara partiledare
för Socialdemokraterna.

 

Stefan Löfven ska sluta
som statsminister och partiledare redan i höst.
Då ska någon annan ta över.
Men vem det är har Socialdemokraterna
inte bestämt ännu.

 

Stefan Löfven säger att
han har funderat på att sluta rätt länge.
Han vill också att den som tar över
ska ha tid att förbereda sig inför valet.

 

Valet är i höst nästa år.
Då ska Sverige rösta på vilka partier
som ska bestämma i Sverige.