Forskare ska testa hur goda alger är

Forskare testar om alger är goda.

Alger är inte särskilt vanliga i mat just nu, men utsidan på sushirullar är gjorda av rödalger. Foto: Pixabay

Vid Lunds universitet ska forskare låta försökspersoner äta alger. På så sätt vill forskarna ta reda på vad människor tycker om de ätbara vattenväxterna.


I höst ska några forskare som arbetar vid Lunds universitet undersöka vad människor tycker om att äta alger. Alger är en slags vattenväxt. Alger växer bland annat i havet.


Det finns många olika slags alger och vissa alger går att äta. Alger är nyttiga och det går också att odla alger på ett miljövänligt sätt. Men alger är fortfarande inte en särskilt vanlig mat att äta, även om till exempel utsidan på sushirullar är gjorda av rödalger.


Forskarna i Lund ska därför använda försökspersoner för att ta reda på vad människor tycker om algernas smak, lukt och utseende. Försökspersoner är människor som har gått med på att hjälpa forskare genom att vara med i deras undersökningar. I det här fallet hjälper försökspersonerna till, genom att testa på att äta alger. De ska få testa på att äta gröna, bruna och röda alger.


Forskarna hoppas att vi människor i framtiden ska äta mer alger, kanske i form av algpasta eller algbröd. Men forskarna tänker sig att algerna också kan ätas hela eller i form av ett algpulver.

Felicia Green

Fundera och diskutera:
1. Skulle du kunna tänka dig att äta alger?
2. Hur tror du att ett algbröd skulle smaka?
3. Vad för maträtt hade du velat laga med alger? Varför?

Här berättar en av forskarna om projektet att undersöka vad människor tycker om alger.

Skulle du vilja äta alger?
Den frågan undersöker nu forskare
vid Lunds universitet.
Där ska forskarna låta försökspersoner
äta alger för att se om de tycker om alger.

 

Alger är växter som finns i havet.
Det finns många olika sorters alger
och vissa går faktiskt att äta.
Men det är inte så vanligt att vi äter alger.

 

Men det är lätt och miljövänligt
att odla alger.
Därför vore det bra om vi åt mer alger.

 

Forskarna i Lund vill alltså se
vad olika människor tycker om alger.
Om många människor tycker om dem
kan vi börja äta mer alger i framtiden.

 

Fundera och diskutera:
1. Skulle du kunna tänka dig att äta alger?
2. Hur tror du att ett algbröd skulle smaka?
3. Vad för maträtt hade du velat laga med alger? Varför?