Årets Nobelprisvinnare är avslöjade

Vinnarna av Nobelpriset har avslöjats.

Så här såg det ut 2018 när Frances H. Arnold fick Nobelpriset i kemi av Sveriges kung Carl XVI Gustaf. Foto: Nobel Media/Alexander Mahmoud

Nobelpriset är ett svenskt pris som delas ut varje år. Nu har det blivit avslöjat vilka som vinner årets Nobelpris.


Nobelpriset är ett världskänt pris. Priset delas ut till människor som har gjort något väldigt bra inom olika ämnen. Den som får Nobelpriset kan till exempel ha gjort en viktig vetenskaplig upptäckt. Priset delas ut i fem olika ämnen. De är medicin/fysiologi, kemi, fysik, litteratur och fred. Nobelpriset delas ut den 10 december varje år. Alla priser förutom fredspriset delas ut i Stockholm. Fredspriset delas ut i Norges huvudstad Oslo.Förra veckan blev det avslöjat vilka som får årets Nobelpris. De första vinnarna som blev avslöjade var vinnarna av Nobelpriset i fysiologi/medicin. Vinnarna är två forskare som har upptäckt hur det fungerar när vi människor känner saker som kyla och beröring. Forskarna heter David Julius och Ardem Patapoutian. David Julius kommer från USA och Ardem Patapoutian är från landet Libanon som ligger vid Medelhavet, men nu bor han i USA.

Nobelpriset i medicin/fysiologi. David Julius och Ardem Patapoutian. Illustration: Nobel Prize Outreach/Niklas Elmehed


Författaren Abdulrazak Gurnah får Nobelpriset i litteratur. Abdulrazak Gurnah kommer från landet Tanzania som ligger i östra Afrika. Han skriver om många allvarliga ämnen, till exempel om hur det är att fly från sitt land.

Nobelpriset i litteratur. Abdulrazak Gurnah. Illustration: Nobel Prize Outreach/Niklas ElmehedVinnarna av Nobelpriset i kemi är den tyske kemisten Benjamin List och kemisten David W.C. MacMillan som kommer från Skottland som ligger i Storbritannien. De har kommit på ett sätt att bygga molekyler. Molekyler är två eller flera atomer som sitter ihop. Atomer är små, små byggstenar som hela världen är uppbyggd av. Även vi människor består av atomer.

Nobelpriset i kemi. Benjamin List and David W.C. MacMillan. Illustration: Nobel Prize Outreach/Niklas ElmehedNobelpriset i fysik går till tre forskare. Forskarna heter Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Alla tre har gjort upptäcker som hjälper oss människor att förstå hur klimatet fungerar. Syukuro Manabe kommer från Japan men bor i USA. Klaus Hasselmann kommer från Tyskland och Giorgio Parisi kommer från Italien.

Nobelpriset i fysik. Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi. Illustration: Nobel Prize Outreach/Niklas ElmehedI år går Nobels fredspris till de två journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov. Journalister är människor som jobbar med att berätta om vad som händer i världen. Journalister kan till exempel jobba på tidningar och på radio.


Maria Ressa kommer från det asiatiska landet Filippinerna och Dmitrij Muratov är från Ryssland. De får priset för att de har skyddat yttrandefriheten. Yttrandefrihet är människors rätt att bland annat få säga och skriva vad de tycker och tänker utan att landet de bor i hindrar dem.

Nobels fredspris. Maria Ressa och Dmitrij Muratov. Illustration: Nobel Prize Outreach/Niklas Elmehed

Felicia Green


Fakta: Alfred Nobel och Nobelpriset

Nobelpriset har fått sitt namn efter den svenske uppfinnaren, forskaren och affärsmannen Alfred Nobel (1833–1896). Han är bland annat känd för att ha uppfunnit dynamiten. Han var väldigt rik. I sitt testamente skrev han att han ville att nästan alla hans pengar skulle användas till ett pris inom fysik, fysiologi/medicin, kemi, litteratur och fredsarbete.  Ett testamente är ett dokument där personer skriver vem som ska få deras pengar när de dör.

Förutom Nobelpriserna i fysik, fysiologi/medicin, kemi, litteratur och fredsarbete finns det ett ekonomipris. Priset i ekonomi delas ut samtidigt som de andra priserna, men det är lite annorlunda. De andra priserna var Alfreds Nobels idé och de har delats ut i mer än 100 år. Ekonomipriset delats ut av Sveriges Riksbank. Riksbanken började dela ut priset år 1968.

Källa:  Stockholms universitet/Tekniska museet

Nobelpriset är ett känt pris.
Det delas ut till personer
som kommit på och forskat om
viktiga saker.

 

Det finns nobelpris i fem olika ämnen.
De ämnena är:
medicin/fysiologi, kemi, fysik, litteratur och fred.

 

Förra veckan blev det klart
vilka som ska få nobelpris
i de fem olika ämnena.

 

Medicin

Nobelpriset i medicin
går till två forskare.
De heter David Julius och Aradem Patapoutian.

 

De har forskat om hur det fungerar
när vi människor känner kyla och beröring.

 

Kemi

Nobelpriset i kemi går också
till två forskare.
De heter Benjamin List och David MacMillan.

 

De har kommit på ett nytt sätt
att bygga molekyler.
En molekyl är flera atomer
som sitter ihop.
En vanlig molekyl är vatten
som egentligen är två typer av atomer.

 

Fysik

Nobelpriset i fysik går till tre forskare.
De heter Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann
och Giorgio Parisi.
De har alla forskat om klimatet.

 

Litteratur

Nobelpriset i litteratur
går till författaren Abdulrazak Gurnah.
Han kommer från Tanzania.
Han har skrivit om många allvarliga ämnen.
Han skriver till exempel om hur det är
att fly från sitt hemland.

 

Fred

Nobelpriset i fred går till två journalister.
De heter Maria Ressa och Dmitrij Muratov.
De får priset för att de har gjort ett viktigt jobb
med att skydda yttrandefriheten.
Yttrandefriheten är en lag i Sverige
och många andra länder.
Den säger att alla människor har rätt
att säga vad de vill och tycka vad de vill.

 

Alla nobelpris delas ut i Stockholm
utom fredspriset.
Fredspriset delas ut i Oslo.