Problem med strömavbrott i Libanon

Problem med strömavbrott i Libanon.

Många oroar sig för fler strömavbrott i Libanon. Foto: Pixabay

Libanon har problem med stora strömavbrott. Libanon har en ekonomisk kris. De har därför svårt att ha råd att hålla i gång sina elkraftverk.


Libanon är ett land som ligger i Mellanöstern. Landet ligger vid Medelhavets östra sida. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Libanon en ekonomisk kris. De har därför ont om pengar.


Tidigare har landet kunnat köpa in bränsle från andra länder. Men nu har Libanon bränslebrist, vilket minireportern Batoul Nassrallah har rapporterat om. Elkraftverken behöver bränsle för att fungera och för några dagar sedan behövde två av landets elkraftverk därför stänga.

En bild från Libanon i somras. Macken har inget bränsle. Arkivbild: Batoul NassrallahEftersom elkraftverken stängde blev jättemånga människor i Libanon utan ström. Det skapade många problem. Många saker behöver nämligen ström för att fungera, till exempel spisar, element och lampor.


SVT har en korrespondent i Mellanöstern. Han heter Samir Abu Eid. En korrespondent är en reporter som rapporterar från platser som ligger långt bort från läsarna. Han berättar att vissa människor i Libanon använder generatorer.  En generator är en liten maskin som skapar ström av bränsle.

– Det enda sättet för vanliga libaneser att få el till kylskåpet eller tvättmaskinen är genom att använda privata generatorer. Men problemet är att bränslet blivit så dyrt senaste tiden så många har inte råd och tvingas leva i totalt mörker, berättar Samir Abu Eid för SVT.


I söndags sa Libanons energiminister att strömmen hade kommit tillbaka. Libanon hade nämligen lånat pengar för att köpa in bränsle från andra länder igen. Men det är inte första gången som Libanon har problem med strömavbrott. Många oroar sig därför för att det ska hända igen.

Så här såg det ut i Libanon under ett strömavbrott sommaren 2020.

Libanon är ett land som ligger i Mellanöstern.
Libanon har problem just nu
med stora strömavbrott.

 

Det beror på att fabrikerna
som gör elen inte har något bränsle.
En sådan fabrik kallas för ett elkraftverk.
Elkraftverken gör om bränsle till elektricitet.

 

Libanon brukade köpa bränsle
från andra länder.
Men just nu har Libanon inte så mycket pengar.
Därför kan de inte köpa något bränsle
och då kan inte elkraftverket fungera.

 

När det inte finns någon elektricitet
blir det stora problem.
Kylskåp, spisar och lampor
fungerar inte utan elektricitet.
Därför är det väldigt svårt
för många som bor i Libanon.

 

Libanon lånar pengar av andra länder
för att kunna köpa bränsle till elkraftverken.
I söndags var elektriciteten tillbaka i landet.
Men många är oroliga att
den kommer försvinna igen.