Sverige bäst i världen på innebandy

Det svenska damlandslaget i innebandy firar vinsten och VM-guldet.

Det blev spännande in i det sista när Sverige mötte Finland i VM-finalen i Uppsala. Foto: Svensk innebandy.

Sverige är världsmästare i innebandy. Det är det åttonde VM-guldet för det svenska damlandslaget.VM i innebandy har precis tagit slut. Efter en spännande final stod det klart att det svenska damlandslaget vunnit guldet.Det svenska laget mötte Finland i finalen. De började med att Sverige tog ledningen. Men i slutet av matchen kvitterade Finland. Det betyder att de gjorde mål så att ställningen blev lika. Innan förlängningen stod det 3–3.


Efter tre minuter in i förlängningen gjorde det svenska laget mål. Emelie Wiborn gjorde det sista och avgörande målet. Hon blev matchens hjälte och finalen slutade 4–3.

– Det är så jäkla härligt. Jag tycker vi kämpar och sliter hela matchen. Det är otroligt jämt men det är så skönt att vi vinner till slut, säger Emelie Wibron till SVT, kort efter att matchen tagit slut.Det svenska damlandslaget har vunnit VM-guld åtta gånger i rad. Att Sverige vinner VM-finalen på straffar eller i en förlängning är inte ovanligt. De senaste fyra finalerna har det svenska laget vunnit i de allra sista minuterna.Lagets förbundskapten Åsa Karlsson tycker inte det är en slump att landslaget vinner finalerna på straffar eller i förlängning.

– Vi har pratat om att vara bäst när det gäller. Vi är väldigt bra på det, väldigt bra på att tagga till, säger hon till Expressen.


Text av Catharina Sigala

VM i innebandy har precis tagit slut.
Det blev en spännande final
mellan Sverige och Finland.

 

Sverige började finalen bra
och gjorde ett mål.
Det blev fler mål i matchen
som efter tre perioder stod 3–3.

 

Finalen gick då till förlängning.
I förlängningen vinner det lag
som först gör mål.

 

Det blev Sverige som gjorde det sista målet
och vann matchen med 4–3.
Hon som gjorde målet heter Emelie Wiborn.
Efter matchen sa Emelie Wiborn
att det känns väldigt skönt att vinna en så jämn match.