Matnyttig bok om barn och kost

 

Nanna Salemark har läst Stora boken om barn och mat, en bok med intressant fakta och bra råd.

Omslaget till boken Stora boken om barn och mat av Ann Fernholm och Kajsa Lamm.

Kajsa Lamm och Ann Fernholm står bakom ett rejält uppslagsverk med titeln Stora boken om barn och mat, som kom ut i mars i år.

 

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och Kajsa Lamm är logoped. Tillsammans har de skrivit en mycket personlig men matnyttig bok som har blivit ordentligt faktagranskad av en mängd olika yrkesverksamma inom ämnet.

 

Kapitlen är uppdelade efter ålder på barnet och går från nyfödd till fem år, med ett eget kapitel för mat under graviditeten. Men även för dem som har barn äldre än fem år är denna bok intressant. Den går igenom viktiga grunder i hur barns smakförståelse utvecklas, hur kroppen reagerar på olika ingredienser och såklart ett gediget stycke om hur dåligt vitt socker är för oss.

 

Jag skulle ha kunnat bli irriterad över det klämkäcka och präktiga tilltalet, men jag väljer i stället att ta till mig intressanta fakta om hur celiaki (alltså glutenintolerans) kan undvikas och att neofobi betyder matkräsen, hur sockerrika drycker utvecklar för tidig pubertet och mycket mycket mera. Stora boken om barn och mat innehåller recept, fakta och knep som jag rekommenderar alla att ta del av, barn som vuxen.

 

Nanna Salemark

 

2019-05-25

Fler Tips!