Logga med texten: Finalist till Mångfaldspriset Diversity Index Award, 16 oktober 2019

MiniBladets grundare nominerad till mångfaldspris

 

Maria McShane, grundare av nyhetstjänsten MiniBladet, är en av tre nominerade till årets Diversity Index Award i kategorin Ålder.

 

Diversity Index Award är ett mångfaldspris som har delats ut sedan 2012. Priset vill lyfta fram förebilder och bra exempel genom att uppmärksamma personer, företag eller organisationer som jobbar för att stärka mångfald, tolerans och rättvisa. Priset är politiskt och religiöst obundet och arbetet drivs av en ideell förening med säte i Malmö.

 

De nominerade är valda utifrån kriterierna; relevans, nytänkande, engagemang, självständighet och genomslag. Det övergripande syftet är att lyfta fram okända eldsjälar.

 

Maria McShane, grundare till MiniBladet.

MiniBladet, som Maria McShane grundade 2014, är en redaktion med bas i Malmö som producerar nyheter för barn i samarbete med tio dagstidningar i Sverige: Sydsvenskan, Blekinge Läns Tidning, Sydöstran, NWT, Eskilstuna Kuriren, Katrineholms Kuriren, Strengnäs Tidning, Södermanlands Nyheter, Västerbottens-Kuriren, Piteå-Tidningen. MiniBladet  är reklamfria och gratis, så att alla barn kan ta del av nyheterna, oavsett bakgrund och förmåga. På webben finns därför nyheterna i olika språkliga nivåer.

 

Minibladet har även utvecklat en reporterskola, där skolbarn utbildas till lokala minireportrar i sina respektive hemkommuner. Arbetet sker i nära samarbete med skolor och bibliotek och minireportrarnas texter och bilder publiceras på MiniBladets sajt och i respektive dagstidning.

 

 

Diversity Index Award har valt ut tre finalister inom varje av de åtta kategorierna till årets pris som har koppling till lagens diskrimineringsförbud: kön, köns-överskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Den åttonde kategorin är årets förebild.

 

Vinnaren i varje kategori avslöjas på prisutdelningen på Malmö Rådhus den 16 oktober.

 

Förutom MiniBladet är Rädda Barnens Ungdomsförbund och Maskrosbarn (som stöttar barn till föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa) nominerade i kategorin Ålder.

 

2019-09-14

 

Fler Tips!