Lotte Lannerberth och böckerna om Lea Lejontämjare

Lotte Lannerberth har skrivit böckerna om Lea Lejontämjare.

Lotte Lannerberth är författare. Hon har skrivit böckerna om Lea Lejontämjare. En av dessa böcker kan man läsa här på MiniBladet under vinterlovet. Den heter Lea Lejontämjare och översovningen.

 

 

Det finns tre böcker i serien om Lea Lejontämjare

 

Idén till första Leaboken fick jag för 9 år sen, när jag var i tvättkällaren med min då treåriga son. Vi hade ett grönt leksakstält stående som min son lekte i medan jag höll på med tvätten. Jag var mycket intresserad av momentet när verklighet övergår i fantasi och ville försöka skildra det. Så jag började fantisera ihop en historia där två kompisar ska övernatta i ett tält i källaren i verkligheten, men i ett tält i djungeln i fantasin.

 

I början var det två pojkar, sen blev det en flicka och en pojke. Senare lade jag till att pojken har Downs syndrom för att göra det mer intressant och för att alla barn ska få möjlighet att känna igen sig själva i litteraturen och känna igen andra. Har man inte träffat ett barn med Downs syndrom i verkligheten ska man åtminstone få göra det i litteraturen, resonerar jag.

 

Det är dock inget fokus på Downs syndrom i böckerna om man bortser från tecknen som Lea och Elliot använder när de kommunicerar med varandra. Det är så kallade TAKK, vilket står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Många barn använder TAKK till stöd för språkutvecklingen och många förskolelärare lär ut TAKK till hela barngruppen för att alla barn ska kunna kommunicera med varandra. Jag tycker det är bra och dessutom är det kul med tecken. Själv gick jag i klass med en tjej som är döv och jag önskar den dag i dag att jag lärt mig teckenspråk bättre. När jag kom till klassen i femman kunde de andra redan teckenspråk och jag fick själv försöka lära mig bäst jag kunde. Det blev inte till så mycket och jag kände mig utanför. Det spelar ingen roll vem som behöver tecknen. För att två ska kunna kommunicera måste båda lära sig.

 

Tack vare att Elliot har Downs syndrom nominerades Lea Lejontämjare och översovningen år 2016 till IBBYs pris ”Outstanding Books for Young Children with Disabilities” i kategorin ”Böcker där unga med funktionsvariation porträtteras”. Det blev jag mycket glad för, men ännu gladare blir jag när Leaböckerna både ställs på Äppenhyllan i biblioteken (tipshyllan gällande funktinsvariationer) och ute bland övriga barnböcker. Då kan jag nämligen nå alla barn och i förlängningen kan alla barn nå varandra.

 

Förutom fantasi är det fokus på mod i Leaböckerna. Böckerna börjar:

I natt blir det spännande. Och lite läskigt.

På lördag blir det spännande. Och lite läskigt.

I dag blir det spännande. Och lite läskigt.

 

Som barn finns det en massa saker man vill göra, men som man är lite rädd för. Gör man det ändå, ja då är man modig. Och vad passar väl bättre än att utforska sitt mod tillsammans med bästa kompisen? Då kan man turas om att vara modiga och hjälpa varandra. På så sätt handlar Leaböckerna också om det att vara kompisar.

 

Om man tycker att teman som fantasi, mod, vänskap, tecken och Downs syndrom är spännande att jobba med i förskolan/skolan finns lärarhandledningar att ladda ner gratis från hemsidan viklea.se

 

Och missa inte att det är Internationella Downs syndromdagen den 31 mars. Då rockar vi sockorna!

 

Lea Lejontämjare och översovningen

Inatt blir det spännande. Och lite läskigt. Lea ska sova över i djungeln bland alla vilda djur. Som tur är följer Elliot med. Han är stor och modig. Men Lea är också ganska tuff. När ett lejon angriper deras tält är det hon som vågar sig ut i mörkret.

 

Boken finns även i en översättning på persiska.

 

Här läser Lotte högt och bläddrar fram i boken Film: 

 

Lea Lejontämjare på Prinsesskalas

På lördag blir det spännande. Och lite läskigt. Då ska Lea på prinsesskalas hos Rebecca. Som tur är ska Elliot också dit. Han är van att gå på kalas och gillar att klä ut sig. Lea vill helst gömma sig i sin stora hatt, men det får hon inte. Vid dansen smyger Lea och Elliot ut i djungeln och hittar ett vilddjur. När djuret smiter är det Leas tur att vara modig.

 

Lea Lejontämjare på badhuset

Idag blir det spännande. Och lite läskigt. Lea ska till simhallen utan puffar. Som tur är ska Elliot med. Han har både badring och puffar. När det bildas en ström i vattnet befinner sig Lea och Elliot plötsligt på Nilen. Där finns det krokodiler, fallande träd och tandlösa pirater som jagar dem…

 

 

 

 

Köp böckerna signerade direkt av författaren

 viklea.se

eller genom Kikkuli förlag http://www.kikkuli.com

Böckerna kan också köpas hos de flesta internetbokhandlare.