Reporterskola

Sydsvenskan: Alla tiders läkarjobb!

Carl Theodor och Christian Jönsson skakar hand. Foto: Tyra Jönsson

 

Christian Jönsson är allmänläkare i Malmö. Han berättar om hur viktigt det är att få höga betyg i matte och NO om man drömmer om att bli läkare.

 

Christian Jönsson är en 44-årig allmänläkare som jobbar på vårdcentralen i Malmö. Han har varit allmänläkare i tio år.

 

Det Christian Jönsson gör som allmänläkare är att han tar hand om patienter som kommer till vårdcentralen. Många patienter kommer dit för exempelvis diabetes, högt blodtryck och många andra sjukdomar.

 

– Jag använder ofta mitt stetoskop och blodtrycksmanschett. Jag använder stetoskop till att lyssna på patientens hjärta och deras lungor. Det behöver man göra ofta för att se om de har någon sjukdom i hjärtat eller lungorna, förklarar Christian.

 

För att bli allmänläkare så behöver man höga betyg. De viktigaste ämnen man behöver höga betyg är matte och NO.

 

– För att man måste förstå hur kroppen ungerar och hur sjukdomar skapas. Men man måste också vara godkänd i svenska och engelska för att komma in på universitet, berättar han.

 

Det tar fem och ett halvt år för att få sin läkarutbildning, ifall man har fått bra betyg och gått på ett universitet och två år för AT. Då får man också sin licens.

 

För att sedan bli en allmänläkare behöver man ytterligare fem år fast man jobbar samtidigt.

 

Christian ville bli allmänläkare för att det är ett omväxlande jobb och man jobbar ganska fritt.

 

– Det är så många olika sorts patienter från olika åldrar, och många olika sjukdomar och problem som många söker för.. Och man jobbar inte heller på natten, säger Christian Jönsson.

 

 

Text: Carl Theodor och Emil Johannesson, klass 5B Mellanhedsskolan, Malmö