Reporterskola

Sydsvenskan: Därför fastar vi under ramadan

Nu är det ramadan och många fastar. När man fastar tänker man på dem som inte har råd till mat. Att fasta är inte bara att inte äta, utan det innebär även att vara en god människa som gör bra saker. 

 

Det brukar alltid vara mysigt att vara med familj och vänner, men just nu är det inte lika roligt vilket beror på coronaviruset.

 

Eftersom corona har spridit sig i världen så har vissa regler uppstått, man får inte samlas i stora grupper och med äldre personer. Det innebär att det inte går att träffa många av sina släktingar.

 

Ramadan är det mysigaste som finns, tycker Simo Hamad. Han fastar inte själv men hans familj gör det. Ibland brukar han vara uppe sent och äta middag när de som fastar i familjen får lov att äta. Simo tycker att fasta är tufft för de yngre.

 

Maträtten Dolma. Foto: Arkivbild

 

Maryam Akbarzada och Haima Ehtisham tycker att det är den bästa högtiden under hela året. De brukar fasta en del, men kommer göra det under hela ramadan när de är äldre. Andra i deras familjer fastar under hela ramadan. När solen har gått ner och alla får äta igen så är deras favoritmat dolma och tabbouleh

 

Maträtten Molokhia. Foto: Arkivbild

 

Aya Ahmad Badran tycker att ramadan är bra. Hon fastar under hela ramadan. Hennes favoritmat är Mnokhije, det är spenat som är blandat med kött och blir en gryta. Det är mycket nyttigt. Man får mycket järn av det.

 

Text: Dania Abdul-Rahman, Ola Jayab och Yara Mofid, Rosengårdsskolan i Malmö