Reporterskola

Sydsvenskan: Ett rum för alla

Malmö stadsbibliotek. Foto: Frans Löfgren Svensson

 

I Kungsparken, en av Malmös finare parker, ligger en pampig byggnad som alla stadens invånare har tillgång till: Malmö stadsbibliotek.

 

Malmö fick sitt stadsbibliotek år 1905. Då behövde man vara över 20 år om man ville låna en bok och man var tvungen att betala en slant.

 

Idag spelar åldern ingen roll, alla är välkomna, det kostar heller inget att låna hem, om man inte lämnar tillbaka sina böcker för sent förstås.

 

Nuförtiden kan man även hitta mer än bara böcker på biblioteket. Man kan till exempel låna tv-spel, filmer, seriealbum och musik.

 

Många går bara till biblioteket för att spela instrument, spela spel eller plugga. Så man kan säga att det har skett en stor förändring sen det första biblioteket.

 

När jag går till biblioteket brukar jag gå till Balagan. Där en avdelning som är för 9-13 åringar och det finns massa roliga saker man kan göra, till exempel spela instrument. Där finns också tv -spel och datorer som man kan låna på plats. Förutom detta finns det många bra böcker.

 

Henry Löfgren Svensson gillar att vara på Kanini. Foto: Frans Löfgren Svensson

 

Utanför Kanini, som är avdelningen för barn upp till 9 år, hittar vi Henry Löfgren Svensson.

 

– När jag hör ordet bibliotek tänker jag på böcker och att läsa, säger Henry.

 

När Henry är på biblioteket brukar han vara på Kanini där han leker och kollar på massa olika saker. Det bästa med biblioteket tycker han är att man kan låna spel, filmer och böcker gratis.

 

Kan du tipsa om en bra bok?

– Musse och Helium av Camilla Brinck. Den är både spännande och rolig, säger Henry Löfgren Svensson.

 

Text och foto: Frans Löfgren Svensson, klass 6z Dammfriskolan, Malmö