NWT: Gustav fångade en haj

Håkäring kallas också för ishaj eller grönlandshaj. Bild: shutterstock.com

Gustav Englund kommer från Karlskoga, men har de senaste åren bott nere på västkusten där han ägnar mycket tid åt fiske. På senare tid har han lagt över 100 timmar på att försöka få en riktig storfångst.

 

På senare tid har Gustav, tillsammans med sin kompis Johan Thörnäs, haft ett större mål med sitt fiske än vanligt. De ville få en vandrande fisk på kroken.

 

Hajar är inte så vanligt utanför svenska västkusten. Men ibland kommer det förbi en haj som transporterar sig från en plats på jorden till en annan – en vandrare. En sådan haj var det som Gustav och Johan ville ha upp.

 

Efter många nätter i båten, eftersom hajarna nästan bara kommer upp till ytan på nätterna, fick de till slut napp. Det var en håkäring på nästan 200 kg som hade fastnat på deras krok. En fisk av den storleken är oftast riktigt gammal, och Gustav tyckte det var en mäktig upplevelse.

 

– Lite skakande att dra upp en ”tidskapsel”. Fisken är troligtvis född någon gång under 1800-talet och kommer att simma i havet ytterligare 200-300 år efter att jag avslutat mitt jordeliv. Det är en fantastisk känsla att släppa åter en sådan fångst. Detta djur ska behandlas med respekt, sa Gustav till NWT.

 

När Gustav och Johan hade fotat och mätt hajen släppte de tillbaka den ner i djupet.

Gustav kommer från Karlskoga.
Men nu bor han vid havet på västkusten.

 

Gustav gillar att fiska.
Den senaste tiden har han fiskat extra mycket.
Han har fiskat mer än 100 timmar.

 

Han fiskade så mycket
eftersom han ville fånga en haj.

Och till slut lyckades han.

 

Han fick upp en jättestor haj.
Den vägde nästan 200 kilo.
Det var en sort som heter håkäring.

 

Så stora hajar är ofta gamla.
Gustav tror att hajen var mer än 100 år gammal.
Och han berättar att den kan bli 200 år till.

 

När Gustav hade mätt hajen
släppte han tillbaka den i vattnet.