Sydsvenskan: Hur blir man politiker?

Noria på sitt kontor, framför affischer med Moderaternas logga och andra budskap.

Noria på sitt kontor, framför affischer med Moderaternas logga och andra budskap. Fotograf: Miranda Lorentzon

Namn: Noria Manouchi

Ålder: 27 år

Bor: Malmö

Favoritämne i skolan: SO och musik

Parti: Moderaterna

Noria Manouchi är en politiker i Malmö. Hon tillhör partiet Moderaterna. Hennes kontor ligger i centrala Malmö. Som liten ville Noria bli polis, militär eller politiker men tillslut valde hon att bli politiker för att arbeta med orättvisor.

 

Jag träffar Noria på Moderaternas kontor i centrala Malmö en solig fredag. Det är ett stort kontor med mycket blått och orangea eftersom att det är Moderaternas färger och det finns även mycket affischer och valgrejer.

 

Jag känner mig nervös för att göra en intervju med en riktig politiker, men möts av en glad, trevlig och rolig tjej. Noria berättar att hon varit politiker i 9 år. Hon började idéellt så hon fick inte några pengar. Hon fick sitt första uppdrag när hon var 18. Då fick hon ungefär 1000 kr i månaden, men nu när hon har blivit riksdagsledamot så får hon ungefär 65 000 kr.

 

Hon har alltid varit moderat. Hon ville bli politiker av samma anledning som hon gick med i elevrådet för när något var orättvist eller gick fel till så kände hon att det var hennes ansvar att fixa det.

 

Moderaterna tycker att det är viktigt med att barn får ha en fritidsaktivitet och att fattiga familjer får bidrag till barnet, så att inte vad barnet får och inte får göra, hänger på vad föräldrarna tjänar.

 

Efter en stund så behöver vi avbryta intervjun för att Ulf kristersson hade kallat till ett telefonmöte. Under tiden hon väntar på att komma in i telefonsamtalet så spelar de klassisk musik. Efter mötet så berättar hon att dom har röstat om talman.

 

Det behövs ingen utbildning för att bli politiker du behöver bara ha intresse. Om man är ung och har intresse för politik kan man gå med i ett ungdomsförbund där man går på utbildningar och har kul.

 

Jag frågar Noria vad partiet tycker att skolorna ska göra för barn som behöver extra hjälp i skolan. Hon svarar att skolorna behöver ha många specialpedagoger för barnen lär sig på olika sätt. Noria tycker också att skolorna ska ha lärarassistenter som tar hand om pappersarbetet så lärarna kan koncentrera sig på eleverna.

 

Vad tycker Noria om hur viktiga barns åsikter är?

 

Barns åsikter är viktiga för barn är ärliga och säger som det är. Barnen är våra framtida väljare.

 

Enligt Moderaterna har alla barn rätt till en meningsfull fritid och en ordentlig skolgång. Det är också en rättighet att få vara barn.

 

Avslutningsvis frågar jag Noria vilket djur hennes parti skulle vara om hon får välja.

 

Elefant, säger Noria efter att ha tänkt en stund. De är kloka, familjära, lojala och är avgörande för de andra djurens överlevnad.

 

Text av Miranda Lorentzon