Sydsvenskan: InnoCarnivalens bästa idéer utsedda

Klass 6B på Hasslarödsskolan i Osby var bästa grundskoleklass med sin idé "EkoBi-mattan". Foto: Linda Stjernkvist

Den 19 maj fick tjugo nominerade klasser från Skåne presentera sina idéer inför en Draknästet-jury som lyssnade på elevernas så kallade pitchar via länk. Idag onsdag offentliggjordes vinnarna: I klassen Grundskola vann Hasslarödsskolan i Osby första pris med bidraget ”EkoBi-mattan” och i klassen Gymnasie tog ProCivitas i Helsingborg hem segern med bidraget ”Larval Cultura”.

 

Klass 6B på Hasslarödsskolan tog emot nyheten vid lunchtid.

 

– Alltså det är svårt att beskriva hur glada vi är. Tänk att vi var bäst av alla i Skåne, säger eleven Albin Kjellsson när vi når klassen per telefon.

 

Varför tror du att ni vann?

 

– Alla delade med sig av sina idéer och vi samarbetade bra, säger Albin.

 

Linda Stjernkvist är klassens lärare.

 

Har ni hunnit fundera nåt på vad ni ska göra för priset på 10 000 kronor?

 

– Rent spontant så hade det varit fantastiskt att kunna åka iväg en heldag med klassen till Söderåsens nationalpark.

 

Alva Gerre och Amanda Gavelin i klass NA2 på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg ligger bakom idén ”Larval Cultura”.

 

Varför tror ni att ni vann?

 

– Dels att vår idé är genomförbar. Men också att den bidrar till många positiva saker, som biologisk mångfald och ett nytt användningsområdet för matavfall, säger Alva Gerre.

 

Har ni sett vad ni har vunnit?

 

– Jag har faktiskt inte tänkt så mycket på det. Vi är mest glada för att vi tagit fram något som gynnar världen. Men det är klart, ett VIP-paket på Big Slap 2021 är ju inte fel, säger Amanda Gavelin.

 

Alva Gerre och Amanda Gavelin i klass NA2 på ProCivitas privata gymnasium i Helsingborg ligger bakom idén ”Larval Cultura”. Foto: Privat

 

 

Runt 5000 elever från 176 klasser och 23 kommuner deltog i årets upplaga av InnoCarnival Skåne vilket är rekord. InnoCarnivalen handlar om att ge barn och unga framtidstro och att göra dem till medvetna samhällsmedborgare genom kunskap om hållbarhet och entreprenörskap.

 

Tanken var att samtliga deltagande klasser skulle ha träffats i Folkets Park den 14 och 15 april och där visat upp sina innovationer för varandra och även för juryn, men istället fick det bli så här istället där de nominerade fick dra sin presentation från klassrummet.

 

InnoCarnivals-generalen Jenny Kölfors ser det från den ljusa sidan.

 

– Roligast är så klart om man får presentera sin idé för så många personer som möjligt live, men det finns fördelar med det här också. Till exempel tyckte jag det märktes i år att de övat extra mycket på sina dragningar eftersom de förstod att det inte fanns samma utrymme för improvisation när man gör det via nätet och att allt måste sitta perfekt, säger hon.

 

Årets presentationer var en imponerande uppvisning i fantasirikedom där professionella powerpoints och finslipad retorik varvades med framföranden genom rapp, sång och sketcher.

 

Årets jury bestod av Nahal Illerstig från Kronprinsessparets Stiftelse, Henrik Persson Ekdahl, från investmentbolaget Optimizer Invest och Mikael Kretz, grundare av IT-bolaget Qgroup.

 

– Ska jag välja ett ord så är det imponerad! Både av presentationerna och deras otroliga innovationer. Hoppas de förstår kraften av att ha hittat något de brinner för, säger Nahal Illerstig från Kronprinsessparets Stiftelse.

 

Varför valde du att sitta med i juryn?

 

– Jag sitter med som representant för stiftelsen och vår ambition är att alla barn och unga oavsett förutsättningar ska få växa upp till trygga och starka individer med en positiv framtidstro. InnoCarnivalens arbete är helt i linje med det.

 

Hur kan projekt som InnoCarnivalen påverka vårt samhälle?

 

– På individnivå är ser man ju en omedelbar effekt. Att de får ökad tilltro till sig själva och hittar en gemenskap i gruppen. Det är så härligt att se att de är så obegränsade i sin tankar och även lite otåliga. Den otåligheten behöver vi för att få till en förändring, säger Nahal Illerstig.

 

Mikael Kretz från Qgroup instämmer.

 

– Det här är en oerhört viktig erfarenhet som de kommer att ta med sig längre fram i livet. Att de får tänka stort redan i tidig ålder och vidga sina vyer. Att de odlar mentaliteten att inte bara tänka lokalt utan globalt och vad man kan göra i och för hela världen.

 

Nytt för denna upplaga av InnoCarnivalen är att Barnkonventionen sedan den 1 januari ska följas enligt lag i Sverige. Något som vävts in och påverkat både fokus och engagemang menar Jenny Kölfors:

 

– Det finns ett helt annat incitament från exempelvis våra partners att lära sig mer om detta. Tidigare har man varit glatt förtjusta över de ungas kreativitet och fantasi, men nu börjar alla på allvar förstå att vi ska inkludera de unga i beslutsfattandet. Det kommer att göra stor skillnad.

 

 

Text: Magnus Erlandsson, MiniBladet

InnoCarnival är en tävling
där barn kan uppfinna nya saker.
Den 19 maj fick tjugo klasser
presentera sina idéer till en jury.

 

I onsdags blev det klart vilka klasser
som vann årets InnoCarnival.
Det fanns två olika kategorier.
Ena kategorin var grundskola
och den andra kategorin var gymnasieskola.

 

I kategorin grundskola vann
Hasslarödsskolan i Osby första pris.
Deras bidrag hette EkoBi-mattan.

 

I kategorin gymnasieskola vann
ProCivitas i Helsingborg.
Deras bidrag hette Larval Cultura.

 

Både Hasslarödsskolan och ProCivitas skola
är mycket glada över att ha vunnit.
Hasslarödsskolan vann 10 000 kronor till klassen.
Och ProCivitas vann:

  • Hövding
  • Presentkort på Nordic Choice Hotels
  • VIP-paket på Big slap 2021*
  • Jojo Sommarkort