Sydsvenskan: Lundabor kräver margarinstopp i skolan – helt fel säger experter

Margarin är nyttigare är vad många tror.

Margarin uppfanns 1869 av den franske kemisten Hippolyte Mège-Mouriès. Avsikten var att skapa ett alternativ till smör för att föda den undernärda franska stadsbefolkningen.

I Sverige började margarin tillverkas på allvar 1887.

Margarin är en blandning av vegetabiliska oljor, vatten eller mjölk. Svenskarnas konsumtion av margarin har sjunkit de senaste decennierna, och ligger idag på runt sex kilo per person och år.

Källa: Livsmedelsverket, Jordbruksverket.

Över tvåhundra Lundabor vill förbjuda margarin i skolor och förskolor. Enligt Livsmedelsverket behöver barnen ämnen som inte finns i smör.

”Den allmänna uppfattningen är att margarin inte är nyttigt för någon, speciellt inte för våra barn. Ersätt onyttigt margarin med nyttigt smör i skolor/barnomsorg”…”Inget margarin på förskolor och skolor i Lund”, står det i Lundaförslaget, rapporterar Sydsvenskan.

 

Förslaget har hittills fått stöd av över tvåhundra Lundabor som gått in och röstat på kommunens hemsida.

 

Dessutom har ett tjugotal personer gått in och kommenterat förslaget på hemsidan. De flesta som kommenterat gillar smör:

 

”Naturliga och riktiga råvaror till våra barn! Inget margarin eller lättmjölk tack!!”, skriver en.

 

”Margarin är så processat så man inte vet vad det innehåller i slutprodukten”, skriver en annan.

 

Fast enligt Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket finns det inga belägg för att smör skulle vara nyttigare.

 

– Särskilt för barn är det tvärtom livsviktigt att få i sig ämnen som finns i växtbaserade fetter, säger hon till Sydsvenskan och fortsätter:

 

— Vi ser att det finns stora fördelar för hälsan och för miljön att använda fetter från växtriket i stället för smör. Rapsolja är ett särskilt bra exempel. Det har lägre klimatpåverkan än smör och innehåller livsnödvändiga fettsyror som barn behöver för att utveckla hjärnan.

 

Smör är gott men saknar viktiga fettsyror.

 

Finns inte dessa i smör?

— Nej. Och vi vet att det bara är ett av tio barn som får i sig tillräckligt av dessa fettsyror. Därför är det jätteviktigt att få i sig oljor på många olika sätt. Ett bra sätt är att använda nyckelhålsmärkta matfetter på smörgås. Dessutom är inte smöret berikat med d-vitamin, vilket dessa andra matfetter är.

 

Ska man slopa smöret i stället?

— Det finns inga hälsoaspekter som talar för smör, men smör är jättegott och inte farligt. Man kan absolut äta smör ibland, men till vardags är det viktiga att man får i sig de här nödvändiga ämnena, och då är det jättebra att man får det i skolan.