Reporterskola

Sydsvenskan: Många barn i världen spelar hellre TV-spel än är ute

Idag rör sig barn allt för lite. Nuförtiden sitter ungdomar hellre inne och spelar och tjejer rör sig mindre än pojkar enligt forskning. Något vi märkt av även på vår skola i Landskrona. 

 

När man inte rör sig lika mycket som man borde blir ens hälsa sämre. Barn som rör sig mer har lättare att koncentrera sig i skolan.

 

Familjer med bättre ekonomi rör sig oftare än familjer med lite sämre ekonomi enligt forskning.

 

Vi har intervjuat Jonny Karlsson från Cityidrott som är en förening i Landskrona som jobbar med att ha gratis eller billiga aktiviteter för barn under tolv år. Cityidrott har aktiviteter dagligen, allt från ridning till karaoke.

 

Hur kan ni attrahera fler ungdomar att vara ute?

 

– Vi försöker ha aktiviteter som är populära eller som som är inne just då så att fler ungdomar och barn vill vara ute.

 

Jonny Karlsson och hans kollega Albatrim Vejseli på Cityidrott i Landskrona. Foto: Esther Lindkvist och Viktor Rosengren

 

 

Vi frågade även Jonny om miljön och fotbollsplaner. Han sa att han inte hade tänkt så mycket på det, men att de ofta använder saker som de har fått av andra klubbar, och att de ger bort sånt som de inte behöver själva, till skolor eller andra fritidsklubbar.

 

Att vara medlem eller att deltaga i Cityidrotts aktiviteter är gratis förutom större event som läger, tävlingar eller disco som man måste vara medlem och betala för.

 

– Vårt mål är att ha gratis aktiviteter, men om det är en större aktivitet så behöver den kosta för att det kostar att anordna. Men vi försöker att hålla priset mellan 20 och 50 kronor, säger Jonny Karlsson på Cityidrott.

 

Text och foto: Esther Lindkvist, Viktor Rosengren, klass 6 Säbyholms Montessori, Landskrona