Reporterskola

Sydsvenskan: Många elever dissar skolmaten

Mat läggs upp på en tallrik i en skolmatsal.

En elev tar skolans korv stroganoff vid den varma avdelningen. Foto: Dorotea Hartley

I Sverige gnäller många elever på skolmaten. Det är till och med skolelever som inte ens äter maten på lunchen. Det måste vi göra någonting åt tycker många elever på Bulltoftaskolan.

 

Många elever har slutat att äta skolmaten eftersom de säger att det är för mycket grytor och vegetariskt hela tiden. Kan det vara så att det är skolmaten som påverkar näringsbristen för vissa personer?

 

Vi frågade några elever och lärare på Bulltoftaskolan i Malmö vad de tycker om maten.

 

– Jag tycker att den är helt okej, oftast. Det har kanske blivit lite för mycket nu med det vegetariska, det har blivit för mycket grytor och för torr bulgur och sånt, säger Elin Rennstam, lärare på Bulltoftaskolan.

 

Det är inte bara lärare som är kritiska till maten ibland. Flera elever som vi har pratat med är ännu mer kritiska.

 

– Jag tycker den är riktigt äcklig, för det är typ bara vatten med kycklingbitar i, säger Nike Von Reis som är elev på Bulltoftaskolan.

 

– Jag tycker att vi ska få mer kött och riktig mat. Det har blivit för mycket vegetariskt, fortsätter hon.

 

Enligt skolmenyn på malmo.se är det vegomat minst två gånger i veckan. Det kanske är bra för miljön med vegetarisk mat, men det är inte bra att elever inte äter och inte får i sig tillräckligt mycket näring.

 

Tror du att det är maten som gör att elever skippar lunchen och får näringsbrist?

 

– Ja faktiskt lite, för det är inte jättemånga som äter skolmaten och man är i skolan ganska länge, säger eleven Linnea Rasoul.

 

Av: Dorotea Hartley i klass 5b på Bulltoftaskolan i Malmö.

 

Det här är ett reportage inom MiniBladets valuppdrag. Har du något i din omgivning som du skulle vilja påverka, förändra, få till? Skicka in en insändarbild eller skriv ett undersökande reportage om vad du tycker och hur det kan lösas. Var med och påverka inför valet 2018!