Sydsvenskan: Mästerfotograf gav elever fototips

Klass 5a och 5b på Rörsjöskolan Zenith är en av många klasser som har anmält sig till tävlingen Min bild av Malmö. Förra veckan fick de besök av den kända Malmöfotografen Pierre Mens som kom med praktiska fototips.

 

Under våren arrangerar MiniBladet tävlingen Min bild av Malmö där elever i årskurs 0–6 från hela Malmö är inbjudna att delta. I tävlingen får de porträttera sitt Malmö och vad som gör staden speciell och unik ur deras perspektiv. Bästa bidraget vinner 3 000 kronor.

 

En skola som har antagit utmaningen är Rörsjöskolan Zenith där Nina Ivanov Nikolic går i klass 5a.

– Det är roligt att jobba med något kreativt utanför klassrummet. Mitt favoritområde att ta bilder i gamla stan i Malmö, säger hon.

 

Klass 5a och 5b har länge varit engagerade minireportrar på MiniBladet. Och de har redan kommit igång med att fotografera till Min bild av Malmö. Därför passade det bra att de fick diskutera sina bilder med fotoproffset Pierre Mens.

En skolklass och fotografen Pierre Mens i ett klassrum

Pierre Mens gav eleverna praktiska tips. Han passade också på att visa egna Malmöbilder från sin långa karriär som fotograf. Den startade för 65 år sedan när han som 14-åring sålde en bild från en fotbollsmatch. Men det som imponerade mest på eleverna var förstås hans bilder på Zlatan, som Pierre har träffat flera gånger.

 

Även Min bild av Malmö kommer sluta med fotbollstema. Prisutdelningen kommer att ske i samband med FC Rosengårds hemmamatch mot Göteborgs FC den 5 maj. Alla klasser som deltar i tävlingen går gratis på matchen, och får även ta med en förälder eller annan myndig målsman.

 

Om ni vinner, vad tycker du då att ni ska använda pengarna till?

– Jag tycker vi ska åka iväg någonstans tillsammans. Kanske till Ven och övernatta där, säger Nina Ivanov Nikolic.

 

Det går fortfarande att anmäla sin klass till tävlingen och man kan skicka in tävlingsbidrag fram till den 26 april.

 

Text och bild: Magnus Erlandsson, MiniBladet