Reporterskola

NWT: Rebelltjejer

En skolelev sitter och läser i en bok med titeln: Godnattsagor till Rebelltjejer. I bakgrunden är en vägg med uppsatta skolarbeten över historiska kvinnor.

Här är boken som vi använde, skriven av Elena Favilli & Francesca Cavallo. Foto: Israa Sukar.

Den 8 mars var det internationella kvinnodagen. Under den veckan fick vi göra ett temaarbete om kvinnor som kämpat för sin rätt till olika saker. Vi använde en faktabok: ”Godnattsagor för rebelltjejer” skriven av Elena Favilli & Francesca Cavallo. I den boken finns 100 berättelser om kvinnor som gjort något bra. Vi fick varsin text som vi läste och sammanfattade med egna ord.

 

Den kvinnan jag jobbade med var Kleopatra. Hon var dotter till farao och när farao dog, lämnade han riket till sin dotter Kleopatra och sonen Ptolemaios XIII. Kleopatra var då arton år och Ptolemaios XIII tio år. Syskonen var osams om hur riket skulle styras, inbördeskrig bröt ut och Kleopatra fick inte vara kvar i landet. Romarrikets kejsare åkte till Egypten för att få fred mellan syskonen. Kleopatra ville träffa honom först för att få honom på sin sida men vakterna vägrade släppa in henne. Det sägs att hon bad sina tjänare rulla in henne i en matta och ta in henne i kejsarens rum. Kejsaren beundrade hennes mod och hjälpte henne tillbaka till tronen.

 

De flesta i klassen skrev om olika kvinnor, vissa hade samma men alla skrev med egna ord. Nu sitter alla kvinnor uppsatta på skärmen. Vi är nöjda med våra arbeten!

 

Två skolelever visar upp en vägg med uppsatta skolarbeten över historiska kvinnor under rubriken: Rebellkvinnor.
Zin och Julia visar resultatet av vårt arbete. Foto: Israa Sukar.

Av: Zin Sandi, i klass 4 på Fredricelundsskolan i Karlstad.