Sydsvenskan: Scouter lärde sig om hållbarhet och segling

Malcolm och Erik står på däcket på fartyget. Runt dem hänger stora trossar och man ser masten i bakgrunden. De har båda på sig scoutskjortor med massa märken på.

Malcolm Andersson och Erika Eriksson var två av deltagarna. Bild: Patrik Renmark/Sydsvenskan.

Torsdagen den 1 augusti gled två segelfartyg in i hamnen i Malmö. På ett av dem fanns ett 20-tal scouter som hade fått spendera en vecka på båten.

 

HMS Falken är ett stort segelfartyg. Under den senaste veckan har ett gäng med scouter huserat på fartyget medan det har seglat runt ute till havs.

 

Scouterna är inte sjöscouter, utan har fått lära sig en hel del om segling. Men veckan hade också ett annat tema: hållbarhet.

 

De har fått lära sig om FN:s hållbarhetsmål, och hur man kan återanvända saker och inte slösa med till exempel vatten och mat. Det testade det direkt på båten där de till exempel pumpade upp vatten från havet och renade det för att kunna dricka.

 

– Allt tas till vara och återanvänds på något sätt. Delar av en måltid återkommer ofta i nästa måltid, beskrev Erika Eriksson som var en av deltagarna.

 

Det var också fyra scoutledare med på resan. En av dem var Matilda Axelson, som hoppades att veckan skulle ge alla ett nytt perspektiv på hållbarhet.

 

– Det är mycket press på att unga ska rädda världen och det blir mycket fokus på ångest. Vi vill försöka vända den negativa känslan till en ambition. Vi vill ge dem verktyg för vad man kan göra i stället för att man ska känna sig hjälplös inför alla världens problem, säger hon.

 

HMS Falken heter ett stort segelfartyg.
Under den senaste veckan
har ett gäng scouter bott på HMS Falken.
Där har de lärt sig mycket om att segla
men också mycket om hållbarhet.

 

Scouterna lärde sig bland annat
om FN:s hållbarhetsmål,
hur man återvinner saker
och hur inte slösar med vatten och mat.

 

Erika Eriksson är en av scouterna.
Hon säger att
allt ska tas till vara på, och återanvändas
på något sätt.

 

Matilda Axelsson var en av scoutledarna
som var med på resan.
Hon säger att de vill ge unga verktyg
att ta sig an världens problem.