Reporterskola

Sydsvenskan: Skolgård behöver sjukvård

Bulltoftaskolans tomma skolgård med två basketkorgar

Skolgården på Bulltoftaskolan är en stor asfaltsplan men några barn är ändå ute och leker. Däremot så stannar många inne och går nästan aldrig ut. Foto: Elias Braun

Skolgården på Bulltoftaskolan är en stor asfaltsplan men många barn är ändå ute och leker. Däremot stannar många inne och går nästan aldrig ut.

 

Skolgården på Bulltoftaskolan har mycket asfalt, inga träd och en kulle där det enda gräset på hela skolgården är. Det enda som finns att göra på den stora asfaltsplanen är att spela bollsporter som king-out eller basket. Många barn stannar inne på grund av bollarna.

 

– Jag stannar helst inne och kollar på datorn eller pratar med någon, säger en anonym elev på skolan.

 

Många barn som stannar inne sitter bara där inne och pratar, de gör alltså inte ens någonting nyttigt som att läsa en bok.

 

– Vi har inte kvar så mycket pengar att rusta upp skolgårdarna med, men vi har faktiskt rustat upp några äldre skolor där vi har sett att det har blivit bättre, säger Anders Rubin, kommunalråd i Malmö med ansvar för skola och utbildning.

 

Om de nu har lagt så mycket pengar på att rusta upp skolgårdar så kanske de borde ha delat upp det mellan alla skolor, för här på Bulltoftaskolan har det inte hänt så mycket.

 

Monica Germundsson, rektor på Bulltoftaskolan, säger att de har köpt in mycket, t.ex rockringar och hopprep. Men det ursäktar inte att vi har så mycket asfalt eller att de inte rustar upp många skolgårdar, utan bara vissa.

 

Antagligen fokuseras det mer pengar på de centrala skolgårdarna men om det går 300 elever på en skola och leker på den här asfaltsplanen hela dagen borde skolan tas med i prioriteringen. Om de inte kan rusta upp skolgården och få bort iallafall en del av asfalten så kommer barn fortsätta att skada sig på det hårda underlaget och man skulle också kunna spela fotboll på skolgården. Visst, vi har ju en fotbollsplan men den är för det första en grusplan, så vi kommer tillbaka till det där med att skada sig och för det andra så är det svårt att hålla tiden när man är ute på fotbollsplanen. Detta gör att man ofta kommer för sent eller så behöver man hela tiden skicka någon för att kolla tiden på skolgården. Att skapa en skolgård som bjuder in till fysisk aktivitet är alltså en god investering i skolelevernas hälsa.

 

– Jag skulle vilja att det var mer klätterställningar och sånt, säger Nemo Ricci, elev på Bulltoftaskolan.

 

Vi hoppas att ni politiker lyssnar och delar upp pengarna på alla skolors skolgårdar i fortsättningen.

 

Text av Sixten Åberg, klass 5b på Bulltoftaskolan i Malmö.

 

Det här är ett reportage inom MiniBladets valuppdrag. Har du något i din omgivning som du skulle vilja påverka, förändra, få till? Skicka in en insändarbild eller skriv ett undersökande reportage om vad du tycker och hur det kan lösas. Var med och påverka inför valet 2018!

Skolgården på Bulltoftaskolan är en stor asfaltsplan
men några barn är ändå ute och leker.
Däremot stannar många inne och går nästan aldrig ut.

 

Skolgården på Bulltoftaskolan har
mycket asfalt, inga träd och en kulle.
Det enda som finns att göra på den stora asfaltsplanen
är att spela bollsporter som king-out eller basket.
Många barn stannar inne på grund av bollarna.

– Jag stannar helst inne och kollar på datorn eller pratar med någon
säger en anonym elev på skolan.

 

Många barn som stannar inne.
De gör alltså inte ens någonting nyttigt
som att läsa en bok.

– Vi har inte kvar så mycket pengar att rusta upp skolgårdarna med.
Men vi har faktiskt rustat upp några äldre skolor
säger Anders Rubin, kommunalråd i Malmö med ansvar för skola och utbildning.

 

Har de lagt så mycket pengar på att rusta upp skolgårdar
kanske de borde ha delat upp det mellan alla skolor.
Här på Bulltoftaskolan har det inte hänt så mycket.

 

Vi hoppas att ni politiker lyssnar och delar upp pengarna
på alla skolors skolgårdar i fortsättningen.

 

Text av Sixten Åberg, klass 5b på Bulltoftaskolan i Malmö.

 

Det här är ett reportage inom MiniBladets valuppdrag. Har du något i din omgivning som du skulle vilja påverka, förändra, få till? Skicka in en insändarbild eller skriv ett undersökande reportage om vad du tycker och hur det kan lösas. Var med och påverka inför valet 2018!